בעיות פוריות בנשים עם אנדומטריוזיס

תוכן עניינים

אנדומטריוזיס היא מחלה מאוד מגוונת שיכולה להופיע במספר צורות. חלק מהנשים עם אנדומטריוזיס אינן סובלות כלל מכאבים ומצליחות להרות באופן טבעי ללא שום קושי, וחלק סובלות מאוד ומתקשות להיכנס להריון. אין קשר בין מידת הסבל והיכולת להרות באופן טבעי ולכן חשוב להתייחס לכל אישה בנפרד בכל מה שקשור לפוריות. 

ככלל בין 25-50% מהנשים עם אנדומטריוזיס נזקקות לטיפולי פוריות כך שרב הנשים כן יצליחו להרות באופן טבעי!

מהן הסיבות לשקול שימור פוריות באנדומטריוזיס.

שימור פוריות מומלץ לנשים שלהן יש ירידה ברזרבה השחלתית. מדובר בעצם בירידה בכמות הביציות שנותרו בשחלות. חשוב לזכור, שהשחלה אינה מייצרת ביציות חדשות ולכן לכל אישה תהיה ירידה בכמות הביציות עם הגיל מכיוון שהיא "מאבדת" בכל חודש בין 10-15 ביציות ללא קשר להריון או שימוש בגלולות. חשוב גם לדעת שנשים שמעשנות מאבדות יותר ביציות בכל חודש! 

במידה ויש מצב רפואי שעלול לגרום לירידה מואצת בכמות הביציות אנו ממליצים להקפיא חלק מהביציות עכשיו כדי לשמור אותן לעתיד. 

מבין מטופלות האנדומטריוזיס אלו שלהן יש ציסטות שחלתיות (אנדומטריומות) נמצאות בסיכון מוגבר לירידה בכמות הביציות ולכן מומלץ להן לבצע מעקב תקופתי אחר מדדי הרזרבה השחלתית.  

כיצד בודקים את הרזרבה השחלתית

ניתן לבדוק את הרזרבה השחלתית על ידי 3 בדיקות:

  • בדיקת דם ל AMH. זהו הורמון שמופרש מהשחלות וככל שיש יותר ביציות בשחלות הרמה שלו בדם תהיה גבוהה יותר. ניתן לבדוק אותו בכל יום בחודש ללא קשר לווסת. חשוב לזכור שבזמן נטילת גלולות/נובהרינג/התקן תוך רחמי הורמונאלי לרב הרמה בדם תהיה הרבה יותר נמוכה ולכן מומלץ לבדוק רק כ –  2-3 חודשים לאחר הפסקת התרופות! 

 

  • בדיקת דם ל FSH. זהו הורמון שמופרש מבלוטת יתרת המח וככל שיש פחות ביציות בשחלות הרמה שלו בדם תהיה גבוהה יותר. הבדיקה נעשית רק בין יום 2-5 לווסת ולכן לא ניתן לבצעה כלל בזמן נטילת גלולות/נובהרינג/התקן תוך רחמי הורמונאלי. יש לבדוק בווסת אבל רק זאת שלאחר 2-3 חודשים מיום הפסקת התרופות. 

 

  • בדיקת US ל AFC. זוהי בדיקת US שמבוצעת לרב מספר ימים לאחר סיום הדימום הווסתי ונספרים בה הזקיקים שנראים ב US בשחלות (אלו שקוטרם בין  2-10 מ"מ). ככל שהמספר גבוה יותר יש יותר ביציות בשחלות. גם בדיקה זו לרב תהיה נמוכה יותר בזמן נטילת גלולות/נובהרינג/התקן תוך רחמי הורמונאלי.חשוב לזכור ששלשת הבדיקות האלו אינן בדיקות פוריות! ירידה במדדי הרזרבה השחלתית אינה אומרת שיש בעיית פוריות כעת אלא שאולי בעתיד תהיה בעיה. נשים עם ירידה ברזרבה השחלתית יכולות להיכנס להריון טבעי כעת אבל אולי בעתיד יהיה להן קשה יותר. 

מה הגיל הנכון להתחיל להתייחס לנושא הפריון

החל מגיל 35 מתחילה ירידה הדרגתית בפוריות האישה, שמתגברת מאוד לאחר גיל 40. לאחר גיל 44 נדיר מאוד להצליח להרות גם בטיפולי פוריות! 

אין כיום המלצה רפואית ברורה מתי מומלץ לבדוק באופן שגרתי את מדדי הרזרבה השחלתית, אבל נראה שניתן להתחיל לבדוק החל מגיל 25-28 לערך. 

חשוב לזכור! במידה ויש אנדומטריומות, מצב רפואי כלשהוא שעלול לפגוע בשחלות, ניתוח בעבר בשחלות, סיפור משפחתי של בנות משפחה עם בעיות פוריות או הפסקת הווסת לפני גיל 40 מומלץ לפנות בהקדם למומחה פוריות להתייעצות!  

שימור פריון לפני ניתוח אנדומטריוזיס - בעד ונגד

בכל גיל, כל ניתוח שמערב את איברי האגן עלול לפגוע ברזרבה השחלתית ולכן מומלץ לפני ניתוח כזה להתייעץ עם מומחה פוריות לגבי האפשרות לשימור פוריות!  

בניתוחים שמערבים את השחלות והחצוצרות הסיכון מוגבר.

אני נוטלת ויזבל. האם עלי להפסיק את זה בזמן הטיפול של שימור פוריות?

לא. טיפולי שימור פוריות ניתן לעשות תוך כדי זה שאת ממשיכה לקחת תרופות שמכילות רק פרוגסטרון כמו ויזבל, פומיניק, סרזט או התקן תוך רחמי מסוג מירנה וקיילינה.

גלולות שמכילות גם את ההורמון אסטרוגן (זואלי, יאז, וכדומה) יש להפסיק מספר ימים לפני התחלת הזריקות ההורמונאליות וניתן לחזור לקחת שוב כשבוע לאחר השאיבה. 

שימור פוריות בנשים עם אנדומטריוזיס

במהלך הטיפול לשימור פוריות מקבלת המטופלת במשך כשבועיים ימים זריקות הורמונליות להגברת כמות הזקיקים בשחלות. בחלק מהמטופלת זה עלול לגרום להתגברות בכאבים.

במקרה של החמרה בכאבים ניתן להשתמש במהלך הטיפול במשככי כאבים ושרותי רפואה משלימה. שאיבת הביציות מבוצעת בהרדמה מלאה. במהלך השאיבה חשוב להיזהר לא לפגוע במוקדים של אנדומטריוזיס בשחלות ובאגן.

לכן מומלץ לעבור את הטיפולים במרכז רפואי שבו יש רופאים שמומחים לטיפולי פוריות בנשים עם אנדומטריוזיס.  

שימור פוריות באנדומטריוזיס

ליווי אישי ומקצועי לשימור פוריות – עם פרופ' שי אליצור

פרופ' שי אליצור, מומחה מוביל בתחום הפוריות והגינקולוגיה, מציע מגוון רחב של טיפולים מותאמים אישית לנשים עם אנדומטריוזיס. פרופ' אליצור מנהל מרפאת אנדו-פוריות במרכז הרפואי שיבא בתל השומר ובעל ניסיון רב בטיפולי הפריה, שימור פוריות ובדיקות מתקדמות. עם ידע מעמיק וחדשני, לצד גישה אישית ורגישה, תוכלי לקבל את הטיפול המקצועי והמדויק ביותר. 

לפרטים נוספים, פנו עוד היום וקבלו ייעוץ מקצועי לשמירה על הפוריות ובריאותכן.

דילוג לתוכן