אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הפוריות של האישה הוא גילה. בניגוד לגברים, אצלם לגיל יש השפעה קטנה בלבד על הפוריות, פוריות האישה וסיכוייה להצליח להרות גם בטיפולי פוריות מתקדמים נקבעים בראש ובראשונה לפי גילה.
הדבר נובע מכך שבעוד אצל הגבר נוצרים תאי זרע באשכים במהלך כל שנות חייו הרי אצל האישה מרגע לידתה מתחיל תהליך של הרס ביציות בשחלות ללא כל ייצור מחדש שלהן.
למעשה כל חודש "מאבדת" האישה מעל ל – 20 ביציות (!) וזאת ללא כל קשר באם היא נוטלת גלולות למניעת הריון, נמצאת כעת בהריון או עוברת טיפולי פוריות! החל מגיל 30-35 חלה ירידה הדרגתית בפוריות האישה שמתגברת בצורה משמעותית מעבר לגיל 40.
אורח החיים המערבי המודרני מביא כיום יותר ויותר נשים לדחות את תכנון המשפחה, רק לאחר הגשמת תכניות אחרות בחיים. לפיכך אנו פוגשים במרפאות הפוריות ביותר ויותר נשים שדוחות את הניסיון להרות לגיל מבוגר ונתקלות בקשיים.
חשוב לזכור, גם
טיפולי פוריות מתקדמים (כמו הפריה חוץ-גופית) המצויים כיום בידינו אינן מהווים פתרון לבעיה זו מכיוון שסיכויי ההצלחה בהם יורדים בצורה משמעותית אצל נשים מעבר לגיל 40 וכל זאת בגלל הירידה באיכות ובכמות הביציות.
אחת הדרכים האפשריות לנסות ולהתגבר על השפעת גיל האישה על הפוריות היא להקפיא חלק מהביציות של האישה בגיל צעיר, ולהשתמש בהם מאוחר יותר כשהאישה תרצה להרות.
במשך שנים רבות ניסו מדענים שיטות שונות להקפאת ביציות ללא הצלחה יתרה. הביצית הינה התא הגדול ביותר בגופינו ומכילה כמות מים גדולה ולכן בתהליך ההקפאה עלולים להיווצר גבישי קרח קטנים שמקשים מאוד על התהליך.
בשנים האחרונות התפתחה שיטה מעבדתית חדשה להקפאת רקמות –
שיטת ההקפאה המהירה – זיגוג (ויטריפיקציה). שיטה זו התגלתה מאוד יעילה בהקפאת ביציות כך שכיום סוף סוף אנו מסוגלים להקפיא ביציות ביעילות טובה.
מהניסיון שהצטבר עד כה כ – 85-95% מהביציות שמוקפאות שורדות את תהליך ההפשרה. בכל טיפול מוחזרים בין 1-3 עוברים לרחם והסיכוי להריון נע סביב 25-40% לטיפול אחד.
כמובן שהסיכוי להרות לאחר הפשרת ביציות גבוה יותר בנשים שהקפיאו ביציות בגיל צעיר!
עד כה נולדו בעולם מאות ילדים לאחר הקפאת ביציות ולא דווח על בעיות בריאותיות חריגות בילדים אלו.
אין ספק שמדובר בפריצת דרך וטכנולוגיה חדשה שמאפשרת לנשים סוף סוף עצמאות ושליטה רבה יותר על חייהן ויכולת להתגבר על השפעת הגיל על הפוריות שלהן. נשים צעירות תוכלנה לשמור ביציות למועד מאוחר יותר בחייהן ועל ידי כך לעצור, לפחות במידה מסוימת, את השעון הביולוגי.
יחד עם זאת חשוב לאישה לזכור שהקפאת ביציות היום אינה מבטיחה הריון בעתיד. חשוב גם לזכור שהריון בגיל מאוחר כרוך ביותר סיבוכי הריון (רעלת הריון, סוכרת הריונית וכדומה).
לפיכך חשוב שהאופציה של הקפאת ביציות לא תעודד נשים לדחות את תכנון המשפחה לגיל מאוחר, אלא תהווה נדבך אחד מיני רבים בהחלטה כה חשובה ומכרעת בחייהן.