אנדומטריוזיס הינה מחלה דלקתית תלוית – אסטרוגן (הורמון המין הנשי) הפוגעת ב- 5-10% מאוכלוסיית הנשים בגיל הפוריות. התסמינים המרכזיים הם כאבים עזים בזמן הווסת, כאבי אגן כרוניים, כאבים בזמן קיום יחסי מין וקשיים להרות.
לכל אישה יכולים להיות שילוב של מספר סוגים של אנדומטריוזיס ולכן חשוב לבצע הערכה מוקדמת מקיפה של היקף המחלה לפני החלטה על הטיפול.
נשים עם אנדומטריוזיס סובלות בשכיחות גבוהה יותר מבעיות של חוסר פוריות בהשוואה לאוכלוסיית הנשים הכללית. הדבר יכול לנבוע מסיבות שונות כמו:
- הידבקויות באגן
- חסימה של החצוצרות
- דלקת כרונית באגן שמזיקה לביציות ולתהליך השרשת העובר ברחם
- פגיעה בשחלות עקב ציסטות (אנדומטריומות)
כל הטיפולים התרופתיים שניתנים באנדומטריוזיס (כמו גלולות למניעת הריון, תכשירי פרוגסטרון, התקנים תוך רחמיים המפרישים פרוגסטרון, זריקות דקאפפטיל ועוד) אינם מאפשרים לאישה להרות כך שחייבים להפסיקם עם תחילת התכנון להרחבת המשפחה. יתר על כן, טיפולי הפוריות, שכרוכים לרב בשימוש בתכשירים הורמונאליים, עלולים אף להחמיר את מחלת האנדומטריוזיס עקב השפעתן על הנגעים!
לפיכך, טיפולי פוריות בנשים עם אנדומטריוזיס נעשים על ידי
רופאים מומחים הן לפוריות והן לאנדומטריוזיס שילוב ייחודי, שמאפשר לתת מענה למורכבות הרבה של נושא הפוריות אצל מטופלות עם אנדומטריוזיס.
אנדומטריוזיס הינה מחלה שיכולה להופיע בצורות שונות אצל נשים שונות והטיפול חייב להיות מותאם לכל אישה ואישה בנפרד ובאופן ייחודי בהתאם להיקף המחלה, מצבה המשפחתי, גילה ועוד.
גם במקרים בהם המטופלת אינה מתכנת עדיין להרות, יעוץ מתאים יאפשר לתכנן נכון את ההמשך. חשוב לזכור שטיפולים מסוימים, כמו שימור פוריות על ידי הקפאת ביציות למשל, אינם אפשריים בכל שלב ובמקרים מסוימים עיכוב בטיפול עלול לגרום למטופלת "לאחר את הרכבת".
חשוב לדעת! החל משנת 2018 כל אישה עם אנדומטריוזיס, שנמצאת בסיכון מוגבר לאי ספיקה שחלתית מוקדמת, תהיה זכאית לקבל במימון המדינה טיפולים להקפאת ביציות!