אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הפוריות של האישה הוא גילה. בניגוד לגברים, שאצלם לגיל יש השפעה קטנה בלבד על הפוריות, פוריות האישה וסיכוייה להצליח להרות, גם בטיפולי פוריות מתקדמים, נקבעים בראש ובראשונה לפי גילה.
האישה מאבדת ביציות כבר מרגע לידתה
הדבר נובע מכך שבעוד אצל הגבר נוצרים תאי זרע באשכים במהלך כל שנות חייו, הרי שאצל האישה, מרגע לידתה, מתחיל תהליך של הרס ביציות בשחלות ללא כל ייצור מחדש שלהן.
למעשה כל חודש "מאבדת" האישה מעל ל – 20 ביציות (!) וזאת ללא כל קשר באם היא נוטלת גלולות למניעת הריון, נמצאת כעת בהריון או עוברת טיפולי פוריות! החל מגיל 30-35 חלה ירידה הדרגתית בפוריות האישה שמתגברת בצורה משמעותית מעבר לגיל 40.
הקושי לתכנן משפחה בעולם המודרני
אורח החיים המערבי המודרני מביא כיום יותר ויותר נשים לדחות את תכנון המשפחה רק לאחר הגשמת תכניות אחרות בחיים ולפיכך אנו פוגשים במרפאות הפוריות ביותר ויותר נשים שדוחות את הניסיון להרות לגיל מבוגר ונתקלות בקשיים.
חשוב לזכור
גם טיפולי פוריות מתקדמים (כמו הפריה חוץ-גופית) המצויים כיום בידינו אינן מהווים פתרון לבעיה זו מכיוון שסיכויי ההצלחה בהם יורדים בצורה משמעותית אצל נשים מעבר לגיל 40 וכל זאת בגלל הירידה באיכות ובכמות הביציות.
הריון בגיל 45 ומעלה – זה אפשרי!
ככלל הסיכוי להרות מעל גיל 45 באמצעות הביציות של האישה הינו מזערי ולכן בארץ לא ממומנים טיפולי הפריה חוץ גופית מעבר לגיל זה.
יחד עם זאת גם מעל גיל 45 הסיכוי להרות באמצעות תרומת ביצית הינו מאוד גבוה!
בתרומת ביציות הנשים התורמות הינן צעירות (לרב מתחת לגיל 35) ולכן סיכויי ההצלחה של הטיפול גבוהים ביותר!
תהליך תרומת ביצית - איך זה עובד?
מהי תרומה ביצית?
תרומה ביצית היא תהליך שבו אישה, הידועה כתורמת, מספקת ביצית אחת או יותר לאישה אחרת שאינה יכולה להשתמש בביציות שלה עצמה להריון. הליך זה חיוני לזוגות ויחידים רבים המתמודדים עם בעיות פוריות. הביציות של התורמת מופרות במעבדה בזרע של בן הזוג , והעוברים הנוצרים מועברים לרחם של האם הנתרמת. שיטה זו מציעה תקווה לנשים עם כשל שחלתי, הפרעות גנטיות, או אלה שעברו טיפולים כמו כימותרפיה. תרומת ביצית היוותה מהפכה ברפואת הפריון, ומאפשרת לרבים להגשים את חלום ההורות.
זכאות לתרומת ביצית
זכאות לתרומת ביצית כוללת קריטריונים עבור התורמות והמקבלות. אם את שוקלת לתרום או לקבל ביצית, חשוב לדעת את התנאים, הקריטריונים ואת הזכאות לכך.
מי יכולה לתרום ביצית?
כדי לתרום ביציות, בדרך כלל עליך להיות אישה בריאה בגילאי 21 עד 35. טווח גילאים זה מבטיח שהביציות הן באיכות הגבוהה ביותר. עליך להיות בעלת משקל גוף תקין , ללא מחלטת גנטיות , ועם היסטוריה רפואית תקינה. יש העדפה לנשים שאינן מעשנות ונמנעות משימוש בסמים, מכיוון שגורמים אלה עלולים להשפיע על איכות הביציות. יציבות נפשית חשובה גם כן, ועל כן הערכה פסיכולוגית היא לעתים קרובות חלק מתהליך הסינון.
מי זכאית לקבל תרומה של ביצית?
נשים הזקוקות לתרומת ביצית הן בדרך כלל אלה שאינן יכולות לייצר ביציות בריאות בעצמן. זה יכול להיות בשל סיבות שונות כמו כשל שחלתי מוקדם, חוסר פוריות הקשורה לגיל, או טיפולים רפואיים קודמים כמו כימותרפיה שהשפיעו על הפוריות. נשים עם הפרעות גנטיות שעלולות לעבור לילדיהן עשויות גם לשקול תרומת ביצית. גם זוגות מאותו מין ונשים רווקות המעוניינות להרות יכולים להפיק תועלת מתהליך זה.
מהם השלבים בתהליך תרומת ביצית?
בשיאו של תהליך תרומת ביצית, הביצית של התורמת מופרית בזרע בן הזוג של האישה והעובר שמתפתח מוחדר לרחם האישה הנתרמת כפי שמבוצע בטיפולי הפריה חוץ גופית (IVF).
לשם כך על האישה הנתרמת לעבור הכנה של רירית הרחם באמצעות כדורים הורמונאליים (לרב נמשך כשבועיים ימים) בכדי שהרחם יהיה מוכן לקלוט את העובר.
אבל לפני שנגיע לשיא, נלך רקע אחורה לשלבים ההתחלתיים של קבלת התרומה. תהליך תרומת הביצית בישראל כולל מספר שלבים מרכזיים, המבטיחים את בטיחותן והצלחתן של התורמת והמקבלת כאחד.
ניתן כיום לקבל תרומת ביציות מתורמת ישראלית אך מלאי התורמות מאוד מצומצם וטיפולים אלו מתבצעים רק במספר קטן של בתי חולים בארץ.
רב תורמות הביציות הן מחו"ל. במהלך הטיפול הזרע של בן הזוג/תורם מוטס לחו"ל, התהליך של שאיבת הביציות מהתורמת וההפריה עם הזרע מבוצע במעבדה שם והעוברים המוקפאים מוטסים חזרה ליחידת IVF בישראל ונשמרים כאן. תהליך הכנת האם הנתרמת להחזרה וההחזרה עצמה מבוצעים בארץ.
סינון ובחירה – התהליך מתחיל בבחירת תורמת ביצית מתאימה. התורמות הן בדרך כלל נשים צעירות בגילאי 21 עד 35 העוברות תהליך סינון מקיף. זה כולל הערכות רפואיות, פסיכולוגיות וגנטיות כדי להבטיח שהן בריאות ומתאימות לתרומה. ההיסטוריה הרפואית של התורמת, אורח החיים והרקע המשפחתי נבדקים גם כן כדי לשלול סיכונים בריאותיים פוטנציאליים.
שיקולים משפטיים ואתיים – לאחר זיהוי תורמת מתאימה, הן התורמת והן המקבלת חייבות לספק הסכמה מדעת. זה כולל הבנה של כל ההיבטים של ההליך, כולל סיכונים ויתרונות פוטנציאליים. בישראל, החוק דורש ששני הצדדים יישארו אנונימיים, ותהליך התרומה מפוקח בקפידה כדי להבטיח עמידה בתקנים אתיים.
גירוי שחלתי וניטור – התורמת תעבור גירוי שחלתי במשך כ-10 עד 14 ימים. במהלך תקופה זו, היא תקבל זריקות הורמון יומיות כדי לעודד את השחלות שלה לייצר יותר ביציות מהרגיל. ניטור קבוע באמצעות בדיקות דם ואולטרסאונד מבטיח שהשחלות מגיבות היטב לתרופות ועוזר לעקוב אחר התפתחות הזקיקים המכילים את הביציות.
שאיבת ביציות – כאשר הזקיקים בשלים, התורמת עוברת הליך כירורגי קטן לשאיבת הביציות. זה נעשה תחת הרדמה או הרדמה קלה. מחט דקה מוחדרת דרך דופן הנרתיק כדי להגיע לשחלות ולשאוב את הביציות. ההליך נמשך כ-15 עד 20 דקות, והתורמת יכולה בדרך כלל לחזור הביתה באותו היום.
הפריה – ביום השאיבה הביציות שנשאבו מופרות עם זרע של בן הזוג של האם הנתרמת או זרע תורם במעבדה. תהליך זה דומה להפריה חוץ גופית (IVF). הביציות המופרות, כעת עוברים, מגודלות במשך מספר ימים כדי לנטר את התפתחותן. כאמור, מכיוון שכיום רב תורמות הביציות הן מחו"ל תהליכים אלו מבוצעים בחו"ל תחת פיקוח של צוותים ישראליים שם.
העברת עובר – לאחר מספר ימים במעבדה, נבחרים העוברים באיכות הטובה ביותר ואז לרב הם עוברים תהליך של הקפאה והטסה לארץ. האם הנתרמת עוברת הליך פשוט שבו העוברים מוכנסים לרחם שלה באמצעות צנתר דק. זהו הליך שבדרך כלל אינו כרוך בכאב ואינו דורש הרדמה.
תרומת ביצית - טיפול לאחר ההעברה
לאחר העברת העובר לרחם, המטופלת עשויה להמשיך ליטול תרופות הורמונליות כדי לתמוך בשלבים המוקדמים של ההיריון. בדיקת היריון מבוצעת בדרך כלל כשבועיים לאחר ההעברה כדי לקבוע אם ההליך הצליח.
תהליך תרומת הביצית הוא מורכב ודורש תיאום קפדני, אך הוא מציע סיכוי משמעותי לנשים המתמודדות עם בעיות פוריות מאפשר להן להגשים את חלום האימהות גם בגיל מאוחר.
בארץ ניתן לעבור טיפולי תרומת ביציות עד גיל 54
חשוב לזכור שהריון בגילאים אלו כרוך ביותר סיבוכי הריון (יתר לחץ דם, סוכרת ועוד) אולם באמצעות מעקב הריון קפדני של הריון בסיכון גבוה ניתן בהחלט לצמצם את הסיכון ולטפל בהקדם במידת הצורך.
בישראל, טווח הגילאים לתורמות ביציות הוא בדרך כלל בין 21 ל-35 שנים. טווח גילאים זה נבחר כדי להבטיח את האיכות הגבוהה ביותר של הביציות ולמזער סיכונים הקשורים לתהליך התרומה. עבור מקבלות, טיפולי תרומת ביציות זמינים בדרך כלל עד גיל 54. עם זאת, חשוב לציין שהריון בגיל מבוגר יותר יכול להיות כרוך בסיכוני בריאות מוגברים, ולכן הערכות רפואיות מקיפות וייעוץ חיוניים להבטחת בטיחותן של האם והתינוק.
כאשר נשקלת האפשרות להליך זה, חשוב להבין גם את הסיכונים הכרוכים בקבלת תרומת ביצית. עבור תורמות, הסיכונים העיקריים כוללים תסמונת גירוי יתר שחלתי (OHSS), המתרחשת כאשר השחלות מגיבות בחוזקה מדי לתרופות הפוריות, וגורמת לנפיחות וכאב. קיים גם סיכון קל לזיהום, דימום, או פציעה במהלך תהליך שאיבת הביציות. סיכונים לטווח ארוך עדיין נחקרים, אך המחקר הנוכחי מצביע על כך שסיבוכים חמורים הם נדירים.
עבור מקבלות תרומת ביצית סיכונים עיקריים עלולים להיות הריונות מרובי עוברים, העלולים להוביל ללידה מוקדמת וסיבוכים אחרים, ואפשרות לתגובה אלרגית לתרופות פוריות. קיים גם סיכון להעברת מחלות זיהומיות אם הסינון של התורמת אינו יסודי, אם כי זה נדיר בשל פרוטוקולים רפואיים קפדניים.
תרומת ביצית מחירה משתנה בהתאם לנסיבות המשתנות. בין השאר, האם התורמת היא מהארץ או מחו"ל. עלות התרומה כוללת, בין השאר, את התגמול לתורמת, בדיקות רפואיות, טיפולי פוריות והוצאות משפטיות. במידה ונעשה שימוש בבנק ביציות, ייתכנו עלויות אחסון נוספות.
מהו בנק ביציות?
בנק ביציות הוא מתקן המאחסן ביציות מוקפאות של תורמות לשימוש עתידי בטיפולי פוריות. הביציות נתרמות על ידי נשים בריאות, בדרך כלל בגילאי 21 עד 35, העוברות תהליך סינון כדי להבטיח שהן תורמות מתאימות.
הביציות שנתרמו מוקפאות בקפידה באמצעות תהליך הנקרא ויטריפיקציה, המסייע לשמר את חיוניותן. שיטה זו מבטיחה שניתן לאחסן את הביציות לתקופה ממושכת מבלי לפגוע באיכותן. כאשר אם נתרמת מוכנה להשתמש בביציות, הן מופשרות ומופרות בזרע בסביבת מעבדה.
בנק ביציות מספק משאב יקר ערך לנשים המתמודדות עם אי פוריות מסיבות שונות, כגון גיל המעבר מוקדם, הפרעות גנטיות או טיפולים רפואיים קודמים כמו כימותרפיה. באמצעות גישה לבנק ביציות, לנשים אלה יש הזדמנות להשיג הריון ולהגשים את חלומן להפוך לאימהות.
בנוסף, בנק ביציות מציע נוחות וגמישות. נשים יכולות לבחור תורמות על בסיס קריטריונים ספציפיים, כגון מאפיינים פיזיים או רקע השכלתי, ובכך להבטיח התאמה שתואמת את העדפותיהן. תהליך זה מאפשר למקבלות לשלוט יותר במסע הפוריות שלהן ומגדיל את הסיכויים להריון מוצלח.
להגשים את חלום האימהות
גם אישה שנכשלה בטיפולי הפריה חוץ גופית אינה צריכה לוותר על האפשרות לממש את ההורות שלה. טיפול של תרומת ביציות מאפשר לאישה להרות וללדת את ילדה ולהגשים את החלום!
תרומת ביציות יכולה להיות הזדמנות משנה חיים עבור זוגות רבים המתמודדים עם בעיות פוריות. הבנת העלויות, הסיכונים ומגבלות הגיל הכרוכים בכך יכולה לעזור לכם לקבל החלטות מושכלות לגבי האם אפשרות זו מתאימה לכם. אם יש לכם שאלות נוספות או צורך בייעוץ אישי, תמיד מומלץ להתייעץ עם מומחה פוריות שיכול לספק הדרכה המותאמת למצבכם הספציפי.
פרופ' שי אליצור מומחה לאנדומטריוזיס ולפוריות
פרופסור שי אליצור הוא מומחה ידוע בתחום טיפולי הפוריות בישראל. עם שנים של ניסיון ומחויבות עמוקה לסייע לזוגות להגשים את חלומם להורות, פרופסור אליצור בנה לעצמו מוניטין במתן טיפול מסור ויעיל. הוא מתמחה במגוון טיפולי פוריות, כולל תרומת ביצית, הפריה חוץ-גופית (IVF), והזרעה, ומבטיח שהמטופלים מקבלים את הטיפול הטוב ביותר המותאם לצרכיהם האישיים.
במרפאתו, פרופסור אליצור משתמש בטכנולוגיות ובטכניקות הרפואיות המתקדמות ביותר כדי למקסם את סיכויי ההצלחה של היריון. בין אם אתם מתמודדים עם רזרבה שחלתית נמוכה, מצבים גנטיים, או אתגרי פוריות אחרים, המומחיות והגישה האישית של פרופסור אליצור יכולות להדריך אתכם בתהליך בביטחון ותמיכה. אם אתם שוקלים טיפול פוריות, התייעצות עם פרופסור שי אליצור עשויה להיות הצעד הראשון שלכם לקראת הגשמת החלום להביא ילד לעולם.
** האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.