תהליך החזרת עוברים לרחם בטיפול IVF

תהליך החזרת עוברים לרחם

הפריה חוץ גופית כוללת שלבים שונים החל בטיפול הורמונלי, דרך שאיבת ביציות ועד ההפריה במעבדה. לאחר שהביציות עברו הפריה במעבדה והעוברים התפתחו היטב מגיע רגע האמת והוא החזרתם אל הרחם. החזרת עוברים לרחם זהו אחד החלקים המרגשים ביותר בטיפול IVF אולם גם עלול להיות מלחיץ. השלב הבא בטיפול, לאחר ההחזרה, יהיה לבצע בדיקת הריון (כ -12 יום לאחר ההחזרה) על מנת לבדוק את הטיפול הצליח או נכשל.

מהו תהליך החזרת עוברים?

תהליך החזרת עוברים לרחם הוא השלב האחרון של טיפול הפריה חוץ גופית, במהלכו מועבר עובר מופרה אחד או יותר אל תוך חלל הרחם. החזרת העוברים מתבצעת על ידי החדרת צינורית דקה לתעלת צוואר הרחם בדרך פשוטה שאינה כרוכה בכאבים ואינה מצריכה הרדמה. לאחר החזרת העוברים הם צפויים להשתרש ברחם תוך יום אחד ועד חמישה ימים, כאשר הצלחתו של התהליך מבשרת על תחילת הריון.

באיזה שלב מבצעים החזרת עוברים?

החזרת העוברים מתבצעת בין יומיים עד חמישה ימים ממועד שאיבת הביציות ולאחר שיש עוברים שהתפתחו היטב במעבדה. במידה ויש כמות רבה של עוברים שהתפתחו היטב במעבדה ניתן לאפשר להם להתפתח עד כ 5-6 ימים במעבדה זמן שמאפשר להבחין מי מבין כל העוברים מתפתח בצורה הטובה ביותר והינו בעל סיכויי ההשתרשות הגבוהים ביותר. במידה ויש מעט עוברים עדיף להחזיר אותם לרחם מוקדם יותר כי אנו מאמינים שהרחם הוא הסביבה הטבעית והטובה ביותר להתפתחות העובר וסיכויי ההתפתחות של העוברים ברחם טובים מאלו שבתנאי המעבדה.

כמה זמן אורך התהליך ובמה הוא כרוך?

החזרת עוברים לרחם זהו הליך נטול כאבים, שאורך כמספר דקות ומתבצע ללא הצורך במשככי כאבים או הרדמה. פעולה זו מבוצעת דרך הנרתיק, במהלכה מוחדרת צינורית לתעלת צוואר הרחם בליווי הדמית אולטרסאונד. ההדמיה מאפשרת לראות על המסך את המקום המדויק אליו הוחזרו העוברים.

מהם סיכויי ההצלחה של התהליך?

חשוב מאוד שהחזרת העוברים תבוצע על ידי רופא מיומן ומנוסה מכיוון שביצוע לא מיטבי של תהליך ההחזרה עלול לסכן את הצלחת הטיפול כולו!
בנוסף חשוב שרירית ברחם תהיה מתאימה ומוכנה לקליטת העוברים וכמובן שהעובר שיוחזר יהיה באיכות הטובה ביותר. מומלץ לרב על נטילת תרופות להכנת רירית הרחם לקליטת העובר מכיוון שרירית הרחם היא תנאי חשוב להשרשה. כמובן שהקפדה על תזונה נכונה, הימנעות מעישון ואלכוהול שמסייעות לתהליך ומגדילות את סיכויי ההצלחה שלו.

כיצד להתנהג לאחר החזרת העוברים

התקופה שלאחר ההחזרה ועד לבדיקת ההיריון (כ -12 יום לאחר ההחזרה) עלולה להיות מתוחה למדי. לאחר תקופה ארוכה של טיפולים חשוב מאוד לנצל את הזמן להפוגה ומנוחה, להשלים שעות שינה ולהקשיב לגוף. מומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת ומספורט מגע אך בהחלט ניתן לבצע פעילות גופנית מתונה. ככלל ניתן לקיים יחסי מין אלא אם תודרכת אחרת על ידי הרופא המטפל. רצוי להימנע משתיית אלכוהול, מעישון ולהקפיד על תזונה מאוזנת ובריאה.

האם ישנם סיכונים ומהם?

החזרת עוברים לרחם נחשבת כפעולה קצרה שאורכת כמה דקות בלבד אך חשוב שתבוצע בידי רופא מיומן. היא אינה חפה מסיכונים, כמו בכל הליך רפואי וביצוע לא מיטבי של הפעולה עלול להפחית את סיכויי ההצלחה במידה משמעותית.

כיצד ניתן לשפר את הסיכוי להצלחת התהליך?

כדי שהתהליך החזרת העוברים לרחם יעבור על הצד הטוב ביותר קיימת חשיבות רבה למידת המיומנות של הרופא ושל איש המעבדה (האמבריולוג) שמבצעים את התהליך. ככל שהצוות הינו מקצועי ומיומן יותר כך התהליך יתנהל במהירות עם מינימום סיכון לעוברים עצמם. לכן חשוב מאוד לבחור בקפידה הן את הרופא המטפל והן את יחידת הIVF שבה בוחרים לעבור טיפולי פוריות, ובד בבד להכיר את הסיכויים, הסיכונים ואת שיעורי ההצלחה של הטיפול.

דילוג לתוכן