תהליך שימור פוריות יאפשר ללא מעט נשים שלא מעוניינות ללדת כעת לדחות את הלידה שלהן לשלב מאוחר יותר בחייהן ויחד עם זאת להצליח להעניק לילדיהם את המטען הגנטי שלהן. כידוע, הכמות של הביציות בקרב נשים רק פוחתת עם הגיל מאחר שהגוף לא מייצר ביציות חדשות לאחר הלידה. כמו כן, ככל שהאישה מתבגרת גם איכות הביציות שלה נפגעת, כתוצאה מכך האפשרות להיכנס להריון תקין ובאופן טבעי תרד. בימינו, ניתן להתחיל לשמר את הפוריות ובצורה זו לעצור את השעון הביולוגי באמצעות הקפאת ביציות בגיל צעיר יחסית בו הכמות של הביציות גדולה ואיכותית, ובדרך זו להגביר את הסיכוי להריון בריא ותקין בשלב מאוחר יותר.
כל ה - "סיבות" לשימור פוריות
נשים רבות פונות כיום להליך של שימור פוריות שנעשה משתי סיבות עיקריות:
- סיבות רפואיות –
לילדות, לנערות ולנשים שנמצאות לפני טיפול כימותרפי או הקרנות וכתוצאה מכך יכולה הפוריות שלהן להיפגע בעתיד. במקרים אלו קיימות מספר אפשרויות לשימור הפוריות, כמו הקפאת ביציות, הקפאת רקמת שחלה וכולי, כל אחת לפי מצבה האישי. קיימים גם מצבים רפואיים נוספים שעלולים לפגוע בכמות הביציות בשחלות כמו אנדומטריוזיס, נשאות לאיקס שביר, ועוד. לנשים הסובלות ממצבים אלו מומלץ להתייעץ עם מומחה לגבי טיפולי שימור פוריות.
בנוסף גם נשים, להם יש ירידה משמעותית בכמות הביציות בשחלות ("הרזרבה השחלתית"), כפי שניתן למדוד בבדיקות דם (AMH ,FSH) או על ידי אולטרסאונד, זכאיות למימון של קופות החולים לשימור פוריות. מומלץ להתייעץ עם מומחה פוריות בנושא.
- סיבות טבעיות שהן מבחירה- לנשים מגיל 30 ועד גיל 41 , שמכל מיני סיבות (קריירה, אי מציאת בן זוג, לימודים וכולי) דוחות את ההיריון שלהן כמה שנים קדימה. נשים אלה עוברות הליך שנקרא שימור פוריות סוציאלי שאומר למעשה, שהן מבצעות הקפאת ביציות שבהן הן יכולות להשתמש בשלב מאוחר יותר במידת הצורך.
האם גם את מתעניינת בתהליך שימור פוריות? פני למרפאתו של ד"ר שי אליצור לקבלת מידע נוסף וקביעת תורים 053-3310987
שימור פריון
שימור פוריון הוא תהליך של שמירה או הגנה על ביציות, זרע או רקמת רבייה, כך שאדם יוכל להשתמש בהם כדי להביא ילדים ביולוגיים בעתיד.
מהו שימור פוריות?
שימור הפוריות מציל ומגן על העוברים, הביציות, הזרע ורקמות הרבייה של האישה. מדובר בתהליך שמסייע לאישה להביא ילד לעולם מתישהו בעתיד. בשנים האחרונות הולכת וגובר השימוש בשימור פוריות אצל נשים שמבקשת להביא ילד לעולם בגיל מאוחר יותר. הן מבצעות הליך של שימור פוריות במטרה לדאוג כי בגיל מאוחר יותר, כאשר הפוריות שלהן תרד, הן תוכלנה ללדת ילדים. לצד זאת, שימור פוריות נפוץ גם אצל אנשים שפריון שלהם נפגע עקב מצבים בריאותיים או מחלות (שימור בהתוויה רפואית).
טיפולי שימור פוריות
ישנם גורמים שונים שעלולים לפגוע בפוריות האישה בהמשך הדרך. יתכן והאישה מבקשת להביא ילדים לעולם בגילאים מתקדמים יותר, בשנות ה-30 או ה-40, מסיבות אישיות כאלה ואחרות כמו מציאת בן זוג, רצון להשקיע בקריירה וכן הלאה.
במקרים אחרים, יתכן והאישה נמצאת בסיכון לפגיעה בפוריות שלה בשל מחלה, מצב רפואי או טיפול תרופתי מסוים. למשל, מי שחולה בסרטן ונאלצת לעבור טיפולי כימותרפיה, הקרנות וניתוחים לסרטן מומלץ לה לעבור טיפולי שימור פוריות.
גם מחלות אוטואימוניות כמו זאבת ודלקת מפרקים שגרונית או מחלות כמו אנדומטריוזיס, כמו גם הטיפול בהן, עלולים לגרום לבעיות פוריות מצבי בריאות הרבייה.
שלבי תהליך שימור פוריות
- תהליך הקפאת ביציות כולל מספר שלבים. בשלב הראשון יבוצעו בדיקות מקדימות. טרם הטיפול ולקראת הפגישה הראשונית עם הרופא יש לבצע בדיקות שמטרתן להעריך את התאמת הטיפול לאישה ואת הרזרבה השחלתית. בדיקות אלו יסייעו לרופא המטפל לתכנן את הטיפול הנכון. הערכה זו כוללת בדיקות דם הורמונליות ( פרופיל הורמונלי), בדיקות דם כלליות + זיהומיות, בדיקת כירורג שד ובדיקת PAP.
- בשלב הבא תעבור האישה טיפול הורמונלי להבשלת זקיקים. הטיפול נועד לגרות את השחלות ולהביא להבשלתם של זקיקים רבים באותו החודש (זקיק הינו שק נוזלים קטן שבתוכו מתפתחת ביצית). מאחר ובכל חודש מתרחש ביוץ של ביצית אחת בלבד, בהליך השימור המטרה להקפיא כמה שיותר ביציות על מנת להגדיל את הסיכוי שבמועד המתאים אכן יתרחש הריון. לצורך כך ניתן גירוי הורמונלי בצורת זריקות יומיות מתחילת המחזור לרב למשך כ-10 ימים בממוצע (14-9 ימים) ובמקרים פחות שכיחים עד כ-4 שבועות. במהלך הזריקות מתבצעות בדיקות דם הורמונליות ובדיקות אולטרסאונד למעקב אחר מספר הזקיקים ובשלותם, עד המועד המתאים לביצוע שאיבת הביציות מתוכן. בטיפול זה, לא כל זקיק אכן מכיל ביצית ולכן המספר הסופי של הביציות ייוודע רק לאחר ביצוע השאיבה.
- בשלב השלישי מתבצעת שאיבת הביציות. מדובר בהליך קצר הנמשך כ-20-30 דקות שניתן לבצע גם ללא הרדמה. הפעולה מתבצעת באמצעות דיקור דרך הנרתיק על-ידי מחט עדינה. המחט מחוברת למתמר אולטרה סאונד ומוחדרת אל השחלות דרך דופן הנרתיק. הרופא מדקר את הזקיקים והנוזל הנשאב מהם נשלח לבדיקה במעבדה לנוכחות ביציות. כל הפעולה מבוצעת תוך מעקב רציף באולטרסאונד ושימוש במידע בזמן אמת לגבי מיקום המחט במהלך כל השאיבה. בתום הפעולה, לרוב לאחר שעה עד שעתיים של השגחה, ניתן להשתחרר הביתה ולחזור לפעילות רגילה כעבור כמה ימי מנוחה בודדים.
- שלב הקפאת הביציות הוא השלב שבו הביציות נבדקות, כאשר התקינות שבהן מוקפאות בהקפאה מהירה (ויטריפיקציה).
כשהאישה מעוניינת להרות, מופשרות הביציות (לרוב רק חלק מהן בכל מחזור טיפול), הן עוברות הליך הפריה על-ידי הזרע של בן הזוג או מתרומת זרע – על-פי החלטת האישה.
השלב האחרון הוא שלב החזרה, במסגרתו הביציות המופרות מוחזרות לרחם לצורך היריון. הביציות המופרות מוחדרות לחלל הרחם באמצעות צינורית עדינה בפעולה שאינה כרוכה בכאב ואינה מצריכה הרדמה. בכל טיפול מוחזרים לרחם בין 1 ל- 4 עוברים.
מהו שימור פוריות סוציאלי?
שימור פריון סוציאלי cryopreservation oocyte social נקרא גם "הקפאת ביציות אלקטיבית". זהו הכינוי לפעולוה של הקפאת ביציות שלא לצורך רפואי. שימור פריון סוציאלי הוא תופעה שמגיעה על רגע מגמות עולמיות של דחיית גיל הילודה. בישראל, כמו בעולם כולו, קיימת מגמה של עלייה בגיל אימהות בירידה הראשונה, עלייה שמשתקפת גם בעלייה הדרגתית בגיל הנישואין. דחיית גיל הילודה נובע משיקולים שונים של לימודים, קריירה, בחירת בן זוג ומשיקולים נוספים. יחד עם זאת, דחיית גיל האימהות עלולה להוביל את האישה למצב של ירידה בפריון, והפוטנציאל להיכנס להיריון מופחת.
באיזה גיל מומלץ לבצע שימור פוריות?
אישה נולדת עם מספר קבוע של ביציות ובהגיעה לבגרות מינית נותרות לה כחצי מיליון ביציות. בתהליך הביוץ, אחת לחודש, יוצאת ביצית אחת בשלה מזקיק שחלתי. כל אישה תבייץ כ-400 ביציות בלבד בשנת הפוריות שלה ותאבד מאות נוספות מדי חודש. בגיל 32 מתחילה ירידה הדרגתית בפוריות האישה, ירידה שצוברת תאוצה לאחר גיל 37. לצד כמות הביציות שהולכת ויורדת עם הזמן, כך גם איכות הביציות יורדת.
שימור פוריות סוציאלי, המאפשר לנשים ללדת בגיל מאוחר יותר, מומלץ לבצע בגיל צעיר, בשנות ה- 20 לחייה ולרוב עד גיל 38-39. הסיבה לכך היא איכות הביציות, שכאמור הולכת ויורדת עם הגיל. ככל שעולה הגיל גם החזרת עוברים טריים סובלת מירידה באחוזי ההצלחה. האיגוד הישראלי לפוריות ממליץ בהתאם, להקפיא ביציות מגיל צעיר וכן מספר גבוה של ביציות. לפי משרד הבריאות כל אישה מגיל 30 ושטרם מלאו לה 41 יכולה לעבור הליך של הקפאת ביציות מסיבות שאינן רפואיות.
תהליך הקפאת ביציות
אפשר היום לשמר את הפוריות וכך למעשה "לעצור את השעון הביולוגי" באמצעות תהליך של הקפאת ביציות בגיל צעיר, בו יש עדיין כמות רבה של ביציות ובאיכות טובה ועל ידי כך ניתן להגביר את הסיכוי להשגת הריון תקין בגיל מאוחר יותר. הסיכויים להריון ולידה תלויים בעיקר בגיל של האישה בו היא מבצעת את הקפאת הביציות ובכמות הביציות המוקפאות.
טיפולי הפרייה חוץ גופית (IVF) שכוללים גירוי שחלתי באמצעות מתן זריקות הורמונליות, מעקב אחר גדילת הזקיקים באמצעות ביצוע בדיקת דם הורמונלית ומעקב אולטרסאונד, מתן זריקה שאחראית להבשלה של הביציות ושאיבה של הביציות שמתבצעת בהרדמה כללית קצרה. הביציות לא מופרות (להבדיל מטיפולי הפרייה חוץ גופית) אלא עוברות הליך של הקפאה מהירה בשיטה שמכונה – זיגוג.
הקפאת רקמות שחלה
בתהליך זה עושים הקפאה של מקטעי רקמת שחלה שמכילים אלפי ביציות. ניתן להקפיא באופן יעיל את רקמת השחלה ולשמר אותה לזמן רב. נטילת הרקמה תיעשה בניתוח בהרדמה מלאה. כדי לחדש את הפוריות צריך ניתוח שני על מנת להשתיל בחזרה לגוף את רקמת השחלה שהוקפאה. כשהשתל מתחיל לתפקד אפשר להרות בצורה טבעית או על ידי טיפולי הפרייה חוץ גופית. הקפאת רקמת שחלה מבוצעת כיום רק לנשים לפני טיפולי כימותרפיה.
שימור פוריות סל הבריאות - שמירת ביציות
הליך של שימור פוריות והקפאת ביציות מתבצע אך ורק ביחידות להפריה חוץ גופית (IVF) ובלבד שקיבלו את אישורו של משרד הבריאות לעשות כך. שימור פוריות רפואי ממומן על ידי קופות החולים כחלק מסל הבריאות לנשים עד גיל 39 אבל רק לנשים שעומדות בפני טיפולים כימותרפיים עקב ממאירות או נשים להם יש ירידה במדדי הרזרבה השחלתית על פי הקריטריונים שנקבעו בסל הבריאות.
שימור פוריות משרד הבריאות – מבחירה
נשים מגיל 30 ועד גיל 41 יכולות לבצע שימור פוריות מבחירה על ידי הקפאת ביציות או עוברים אבל הליך זה אינו כלול כיום בסל הבריאות והוא נעשה במימון עצמי.
חשוב לדעת: שמירת ביציות הנה לזמן מוגבל. כך שאם האישה לה שייכות הביציות לא תודיע על המשך הקפאה בסיום 5 שנים, היחידה להפריה חוץ גופית תוכל להפסיק לשמור את הביציות בתוך חודשיים מיום שליחת ההתראה לאישה. ניתן לבקש להאריך את משך תקופת הקפאת הביציות ב- 5 שנים נוספות (סה"כ 10 שנים). בחלק מהיחידות הארכה זו כרוכה בתשלום נוסף.
מהי העלות של תהליך שימור פוריות?
כאמור שימור פוריות רפואי ממומן על ידי קופות החולים אבל שימור פוריות מבחירה הינו במימון עצמי. לטיפול שימור פוריות מחיר משתנה בין היחידות השונות.
מעקב צמוד של רופא – לאורך כל תהליך שימור פוריות מומלץ לבחור רופא מלווה. לפני תחילת התהליך כדאי לברר ולבחור רופא מקצועי ועם המלצות שילווה אותך לאורך כל התהליך.
זריקות הורמונליות – טיפול שימור פוריות כרוך במתן זריקות הורמונליות להגדלת מספר הביציות שנשאבות באותו החודש. בשימור פוריות מבחירה עלות הזריקות אינה כלולה בתשלום שמשולם ליחידת ה IVF ויש לקחת זאת בחשבון בחישוב העלות הכוללת של הטיפול.
לווי פסיכולוגי-רגשי- רבות מבין המטופלות בוחרות לקחת לווי פסיכולוגי שיעזור להן להתמודד עם התהליך. מומלץ לבדוק האם ניתן לקבל לווי דרך יחידת ה IVF בה מבוצע התהליך או דרך קופות החולים.
שאלות נפוצות בנושא:
תהליך של שימור ביציות מתחיל בתחילת המחזור החודשי ונמשך כשבועיים בממוצע. במהלך הטיפול מבוצעות בדיקות אולטרה סאונד ובדיקות דם, ובהתאם מתבצעת שאיבת הביציות, ולאחר מכן הקפאתן.
הליך שימור פוריות אינו מבטיח הצלחה, והסיכויים להצלחת ההליך טמונים, בין היתר, בגיל המטופלת ובאיכות הביציות. הנתונים מראים כי יותר מ-90 אחוז מהביציות המוקפאות שורדות את תהליך ההפשרה והסיכוי להריון עומד על בין 25%-40% בכל טיפול.
הסיכוי הטוב ביותר להשגת היריון מביציות שהוקפאו הוא אצל נשים עד גיל 35, וככל שגיל האישה עולה יש צורך במספר רב יותר של ביציות על מנת להשיג הריון.
כמו בכל הליך רפואי, גם בתהליך שימור פוריות ישנם מספר סיכונים. חלק מהסיכונים נובעים מהטיפול ההורמונלי שמקבלת האישה, לעיתים טיפול זה עלול לגרום לתסמונת גירוי היתר השחלתית. מדובר בגירוי קל באופן יחסי שבא לידי ביטוי בכאבי בטן, נפיחות בבטן, והגדלת שחלות. תופעה זו חולפת מספר שבועות לאחר שאיבת הביציות.
סיכונים נוספים בשל הטיפול ההורמונלי הם ציסטות שחלתיות שעלולת להתפתח, תסביב שחלתי, קרע או דימום מהשחלה.
סיכונים נוספים נוגעים להליך עצמו של שאיבת הביציות. פעולת השאיבה עלולה לגרום לאי נוחות וגם לכאב. סיכון נוסף ונדיר הוא זיהום באגן, המטופל באנטיביוטיקה. יתכן גם דימום ונזק למעי, תופעת לוואי נדירה ביותר.
שימור פוריות אינו מבטיח כי המטופלת תוכל ללדת תינוק בריא וחי בהמשך חייה, אך הוא ללא ספק מעלה את הסיכויים שתוכל לעשות זאת. ככל שההליך נעשה בגיל צעיר יותר של האישה, כך גם עולים הסיכויים שלה לביציות רבות ואיכותיות. בעידן שבו אין אנו יודעים מה ילד יום, ומה מתכנן לנו העתיד, זוהי תעודת ביטוח עם כוכבית לצידה, ובהחלט הליך שכל אחת צריכה לשקול ברצינות. סיכונים נוספים בשל הטיפול ההורמונלי הם ציסטות שחלתיות שעלולת להתפתח, תסביב שחלתי, קרע או דימום מהשחלה.
סיכונים נוספים נוגעים להליך עצמו של שאיבת הביציות. פעולת השאיבה עלולה לגרום לאי נוחות וגם לכאב. סיכון נוסף ונדיר הוא זיהום באגן, המטופל באנטיביוטיקה. יתכן גם דימום ונזק למעי, תופעת לוואי נדירה ביותר.
האם גם את מתעניינת בתהליך שימור פוריות? פני למרפאתו של ד"ר שי אליצור לקבלת מידע נוסף וקביעת תורים 053-3310987