חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שחלות פוליציסטיות

שחלות פוליציסטיות, או בשמן הרפואי תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS), היא הפרעה הורמונלית שכיחה בקרב נשים בגיל הפוריות. היא משפיעה על כ-10% מהנשים.

שחלות פוליציסטיות

מה הן שחלות פוליציסטיות?

השחלות הן האיבר שבתוכו נמצאות הביציות של האישה. שחלות פוליציסטיות מתוארות בכך שהן גדולות באופן יחסי ומכילות כמות גדולה של זקיקים קטנים או ציסטות מזעריות. לשחלות פוליציסטיות יש מראה אופייני בזמן שמבצעים בדיקת אולטרסאונד.
בבדיקה ניתן יהיה לזהות זקיקים קטנים שמפוזרים בהיקף השחלה והם יספקו מראה ברור שדומה ל – "שרשרת פנינים". כדי לקבוע שאכן מדובר בשחלות פוליציסטיות,
צריך שיהיו בשחלה לפחות 12 זקיקים בקוטר של 2 – 9 מ"מ או שהנפח של השחלה יהיה מעל לעשר מ"ל.
די שבשחלה אחת יהיו זקיקים רבים כדי לאבחן שחלות פוליציסטיות.
אי אפשר לבצע את האבחנה כשהאישה לוקחת גלולות למניעת הריון או במידה ויש בשחלה זקיק גדול מ – 10 מ"מ, שיכול לרמוז על כך שהאישה נמצאת לפני זמן הביוץ שלה.
על מנת לעשות את האבחנה הסופית יש צורך שבנוסף למראה האופייני ב US יהיו לאישה מחזורים לא סדירים ו/או סימנים לשיעור יתר, אקנה או רמות הורמונים גבריים מוגברות בדם.
בנוסף מומלץ לשלול בעיה אפשרית אחרת בבלוטת יתרת המוח (על ידי בדיקת פרולקטין בדם) , בבלוטת התריס (על ידי בדיקת TSH בדם) ובבלוטת יתרת הכליה (על ידי בדיקת 17 הידרוקסי – פרוגסטרון בדם).

הקשר בין שחלות פוליציסטיות לאי פריון

תסמונת השחלות הפוליציסטיות PCOS הינה בעיה שנגרמת כתוצאה מאי איזון בהורמונים בגוף של האישה. היא עשויה להשפיע על המחזור החודשי ותיצור קושי ועיכוב בכניסה להריון עקב הפרעות בביוץ . עד חמש עשרה אחוז מכלל הנשים בגילאי הפריון תסבולנה מתסמונת השחלות הפוליציסטיות כשהתסמינים יראו כאמור קושי בפריון וגם תסמינים הורמונאליים כמו אקנה, שיעור יתר וכד'.

תסמונת זו, התגלתה ע"י שני רופאים שאבחנו את הקשר בין מבנה השחלות הייחודי לתסמינים של מיעוט או היעדר ביוץ ועודף בהורמונים זכריים. התסמינים העיקריים של תסמונת זו הינם שיעור יתר, אי פריון, מחזור לא סדיר או דימומים לא סדירים – שהם נחשבים לתסמין השכיח ביותר. ההפרעה בווסת נובעת לרוב ממיעוט או היעדר ביוץ, עודף משקל ונטייה להשמנה ובמקרים נדירים יותר נטייה לסוכרת.

סיבות וגורמי סיכון

התסמינים של שחלות פוליציסטיות יופיעו כאמור מכל מיני שינויים ברמות ההורמונים בקרב האישה, כשאלה נגרמים מכמה סיבות שלא תמיד ברורות או ידועות. הסברה היא שתסמונת שחלות פוליציסטיות הינה תורשתית, לכן כאשר יש נשים שיש להן בת משפחה עם התסמונת, קיימת אפשרות שהן תסבולנה גם מתסמונת זו.

איך תשפיע תסמונת השחלות הפוליציסטיות על הפריון?

לתסמונת זו יש במקרים רבים השפעה על הפריון זאת מאחר ויש לה קשר ישיר עם הפרעה בביוץ. במידה והאישה סובלת מעודף משקל, בטרם מתחילים טיפולי פוריות ההמלצה היא לעשות שינוי באורח חיים הכולל הקפדה על דיאטה מאוזנת עם הגבלה בכמות הפחמימות, פעילות גופנית לצורך ירידה במשקל הגוף ועוד. כל אלה יכולים לשפר את בעיית ההורמונים ולהביא לביוץ סדיר.

קיימת אפשרות לסייע לבעיה באמצעות מתן תרופות שמעלות את רגישות הגוף לאינסולין (כמו מטפורמין). טיפול זה ידרוש מעקב רפואי ומומלץ בעיקר לנשים שהם בעלות משקל יתר. בעולם קיימת גם אפשרות של טיפול פולשני על ידי ניתוח שיכול לסייע לנשים אלו לבייץ . בטיפול מבצעים כריתה של חלק מרקמת השחלה או שמבצעים פעולת צריבה על ידי מחט חשמלית. טיפול זה כמעט ואינו מבוצע בארץ. בארץ מקובל יותר שימוש בכדורים (איקקלומין, לטרזול) או זריקות הורמונאליות לגרימת ביוץ בנשים אלו כאשר הן מעוניינות להרות.

שחלות פוליציסטיות - שאלות תשובות

תסמונת שחלות פוליציסטיות הוא מצב מורכב שמשפיע לרוב על איברים רבים בגוף האישה כולל השחלות, האיבר שמייצר את הביציות בגופה של האישה.
הסיבה העיקרית לתסמונת זו תהייה עלייה בהורמון הטסטוסטרון, הורמון הגברי שגורם לתופעות לוואי רבות.
תסמונת השחלות הפוליציסטיות היא אחת הסיבות השכיחות לאי פריון אצל נשים ויש לה קשר ישיר להפרעה בביוץ ולעתים גם לחוסר ביוץ ולכן נשים שסובלות ממנה מתקשות להיכנס להריון.
להלן שאלות ותשובות בכל הנוגע לתסמונת שחלות פוליציסטיות.

נראה כי לתסמונת שחלות פוליציסטיות יש רכיב גנטי וקשר משפחתי, עם זאת, יש שסוברים כי המרכיבים הסביבתיים, לרבות השמנת יתר הם בעלי אפקט דומיננטי בסיכון לחלות בתסמונת זו. בנוסף, נראה שקיים קשר ברור בין עודף אינסולין לבין הפרעה באיזון ההורמונאלי ולכן נשים עם עודף משקל כאלה שצורכות הרבה פחמימות וסוכר, עשויות גם לחלות בתסמונת.

לא ידוע שנשים נולדות עם התסמונת, אבל כאמור יש כנראה רכיב תורשתי. מחקרים רבים מנסים למצוא את הגן או הגנים שיש להם תפקיד משמעותי בהתפתחות התסמונת. אולם אפילו אם לשחלות פוליציסטיות יש בסיס גנטי, לא כל הנשים שיש להן את הגן יפתחו אותה. הסבירות תעלה יותר אם במשפחה יש בעיה של סוכרת וגם אם יש התקרחות בגיל מוקדם בצד הגברי.

בתסמונת השחלות הפוליציסטיות השחלות נראות גדולות מעט מהממוצע, יש להן מספר גדול של זקיקים שאינם מפותחים מספיק, ובמקום לייצר ביציות תקינות, הם מייצרים ציסטות קטנות. מומלץ לבדוק את האפשרות לתסמונת השחלות הפוליציסטיות במידה ויש לאישה מחזורים לא סדירים או כשיש קושי בכניסה להריון.
נשים שסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות יכולות לספר שהמחזור שלהן לא סדיר ושהיו חודשים שלא קיבלו ווסת כלל ושיש להן שיעור יתר (בעיקר באזור הפנים, בטן, חזה וגב) או אקנה. גם אם האישה לא מתכננת כעת להיכנס להריון מומלץ מאוד לאבחן את התסמונת ולתת טיפול להסדרת המחזור על מנת למנוע סיבוכים רפואיים בעתיד.

כדי לאבחן את התסמונת מבצעים בדיקת US של הרחם והשחלות, בדיקה בנוגע לתסמינים נוספים כגון שיעור יתר, אקנה, השמנה ובדיקות דם לרמות הורמוני מין. פרולקטין ובלוטת התריס. ניתן גם להוסיף בדיקות דם לבדיקת הסוכר והאינסולין בדם בעיקר בנשים עם עודף משקל.

הטיפול התזונתי נחשב לטיפול חשוב. חלק מהמחקרים הראו שהקפדה על ארוחת בוקר גדולה ועשירה לצד ארוחת צהריים מתונה וארוחת ערב צנועה תשפר את המדדים אצל נשים בעלות משקל גוף תקין שסובלות מתסמונת זו. מומלץ לשלב פחמימות עם חלבונים או עם שומן ולפזר אותן על כל היום ולא בארוחה אחת. כמו כן, מומלץ לצרוך כמות גדושה של סיבים תזונתיים והרבה מים. להוריד כמויות של שומנים רוויים, להפסיק לצרוך שומן טרנס ולהעדיף שומנים ממקור בריא יותר כמו שמן זית, טחינה, אבוקדו, אגוזים וכד'.

האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.

דילוג לתוכן