חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שאיבת ביציות

שאיבת ביציות היא תהליך מרכזי בטיפולי פוריות, שמטרתו להוציא ביציות בשלות להפריה מלאכותית במעבדה. מדובר בפרוצדורה רפואית מורכבת, הדורשת ידע וניסיון מקצועי על מנת להבטיח את הצלחתה והבטיחות עבור המטופלת. במאמר זה נסקור את עיקרי התהליך, את הנדרש מהמטופלת ואת התפקיד המרכזי של הרופא המטפל.

שאיבת ביציות

לקביעת תורים וייעוץ חייגו למרפאה 053-3310987

שאיבת ביציות תהליך

טיפולי פוריות, טיפולי IVF, הם תהליכים מתמשכים במהלכם עוברת המטופלת טיפול הורמונלי על מנת להגדיל את מספר הביציות המתפתחות בחודש מסוים. לאחר מכן נשאבות הביציות מהשחלות, מופרות במעבדה ובשלב הסופי מוחזר לרחם עובר, בשאיפה שייקלט להריון תקין.
שלב שאיבת הביציות מגיע לאחר קבלת הטיפל התרופתי, והוא מתבצע בהתאם לבדיקות של הרופא המטפל על מנת לתזמן את מועד השאיבה האופטימאלי בהתאם לגודל הזקיקים לשאיבת ביציות.

מהי שאיבת ביציות?

הביציות מתפתחות בשחלות בתוך כיסים קטנים מלאים בנוזל, המכונים זקיקים. על מנת שניתן יהיה לעשות שימוש בביציות בהפריה, יש לשאוב אותן ישירות מן הזקיקים שבשחלה עוד בטרם הביציות משתחררות באופן טבעי. תהליך זה מתבצע לאחר השלמת הגירוי השחלתי באמצעות הטיפול ההורמונלי.

כיצד מתבצעת שאיבת ביציות?

תהליך שאיבת ביציות (OPU – Oocyte Pick Up) הוא הליך כירורגי שבמהלכו שואבים את הביציות מאותם זקיקים שהתפתחו בשחלות. תהליך זה נקרא גם "דיקור זקיקים", משום שהזקיקים נדקרים במחט המחוברת למשאבה ואז נשאבים למבחנה. הפעולה מבוצעת באמצעות מתמר אולטרסאונד שאליו מחוברת המחט. ההליך מתבצע בגישה נרתיקית והזקיקים נשאבים מכל אחת מהשחלות.
לאחר השאיבה, הביציות שהוצאו מהשחלות עוברות להפריה במעבדה. את הפריית הביציות בזרע יש שתי דרכים לבצע – דרך הפריה רגילה או באמצעות מיקרומניפולציה, שיטה בה הזרעון מוזרק ישירות לתוך הביצית, לרב במקרים בהם הזרע אינו מיטבי.
לאחר ההפריה יתפתחו במעבדה העוברים ואלו שהתפתחו בצורה הטובה ביותר יוחזרו לרחם האישה כדי שייקלטו להריון.

כמה זמן אורכת הוצאת ביציות?

תהליך שאיבת הביציות מתבצע בחדר ניתוח ולרב בהרדמה כללית. הפעולה עצמה היא דרך הנרתיק, בליווי אולטרסאונד נרתיקי רגיל ועירוי נוזלים.
ההליך עצמו נמשך כ-15 דקות, לא כולל את הבדיקות המקדימות, ההכנות לקראת ההרדמה ואת זמן ההתעוררות וההתאוששות. כדאי להיערך לשהות בבית החולים כ 4-5 שעות ביום השאיבה.
עם סיום ההליך ידע הצוות המטפל בשאיבת ביציות כמות ביציות שהוצאו והועברו למעבדה לצורך ביצוע ההפריה. למעשה, כבר למחרת היום ניתן לעדכן כמה ביציות מופרות לאחר שאיבה.

שאיבת ביציות ללא הרדמה

במקרים חריגים, למשל אם קיים זקיק אחד בלבד, או כאשר האישה מעדיפה להימנע מההרדמה ולהתגבר על הכאב המסוים ואי הנוחות שכרוכים בשאיבה, ניתן לבצע שאיבה ללא הרדמה. פרט לכך, ביתר המקרים השאיבה מתבצעת תחת הרדמה.

שאיבת ביציות תופעות לוואי

במרבית המקרים מדובר בתופעות לוואי קלות שחולפות די מהר. אצל חלק מהמטופלות ייתכנו כאבי התכווצויות בעיקר ביום השאיבה. התכווצויות אלו צפויות לחלוף כבר למחרת. חלק מהנשים עשויות לחוש תחושת כאבים או לחצים בבטן התחתונה ונפיחות, למשך מספר ימים לאחר השאיבה.
תופעת לוואי נוספת עשויה להופיע בדמות דימום קל בצבע חום מהנרתיק במהלך היומיים הראשונים שלאחר השאיבה. נציין כי דימום זה אינו מסכן את הסיכוי לקליטת הריון.
במקרים בודדים תיתכן בחילה או ערפול בזיכרון, זאת לרב כתוצאה מתרופות ההרדמה הנלוות לתהליך.
נדגיש, כי ישנן תופעות לוואי המחייבות פנייה לטיפול רפואי:
– דימום נרתיקי חזק
– כאב חד בכתף
– כאב בטן מקומי לאחר אבחון הריון
– חום במלווה בכאבי בטן, כלומר תסמינים שיכולים להעיד על זיהום.

שאיבת ביציות סיכונים:

הליך שאיבת ביציות נחשב הליך רפואי בטוח והסיכונים הם חריגים ונדירים מאוד. במידה והם מתרחשים יש לפנות בהקדם לטיפול רפואי.
– במקרים נדירים יתרחש דימום חזק שמקורו בנרתיק או בשחלה.
– ב-1 מתוך 500 מקרים יש סיכון לזיהום באגן, המופחת על ידי נטילת אנטיביוטיקה במהלך השאיבה (הטיפול ניתן לנשים עם גורמי סיכון לזיהום אגני כמו אנדומטריוזיס או זיהומים בעבר).
– קיים סיכון של 1 ל-1000 לפגיעה באיברים פנימיים כמו כלי הדם, שלפוחית השתן או המעיים.

כמה ביציות מופרות לאחר שאיבה?

מטרת הטיפול ההורמונלי הניתן לאישה בטרם השאיבה היא להגדיל את מספר הביציות המבשילות בכל מחזור טיפול. לרוב מדובר על 10-12 זקיקים, שנשאבים, אך כמה ביציות מופרות לאחר שאיבה, זו כבר שאלה של בשלותן ואיכותן.

שאיבת ביציות אצל פרופ' שי אליצור

פרופ' שי אליצור, מומחה לפוריות ומתמחה בגינקולוגיה, בעל התמחות ייחודית בתחומים האנדוקרינולוגיה של השחלה בשיקגו (ארה"ב) ובטיפולי פוריות, שימור פוריות, אנדומטריוזיס ו- IVF במונטריאול, קנדה. הוא פעיל במחקר, מפרסם מאמרים אקדמיים ומרצה מבוקש בכנסים מקצועיים.
פרופסור אליצור מומחה פוריות מתמחה בטיפולים הבאים:
טיפולי פוריות ללא הורמונים לנשים המעוניינות להימנע מקבלת טיפול הורמונלי.
טיפול במקרים מורכבים בהם המטופלת סובלת מאנדומטריוזיס – מחלה הנפוצה אצל נשים בגיל הפריון.
טיפולי שימור פוריות והקפאת ביציות לנשים שמעוניינות בכך ולנשים עם ירידה בתפקוד השחלתי.

לקביעת תורים וייעוץ חייגו למרפאה 053-3310987

דילוג לתוכן