רזרבה שחלתית (עתודה שחלתית) היא מונח המתאר הערכה של כמות הביציות שנותרה בשחלות. למעשה, ניתן לחשוב על השחלות כעל בנק של ביציות, שממנו כל חודש מתפתחת ביצית אחת המאפשרת לאישה להרות במהלך שנות הפוריות שלה. מספר הביציות בעלות הפוטנציאל להפריה והריון קטן ככל שגיל האם גדל, כלומר, שככל שגיל האישה עולה, כך יורדת הפוריות שלה.
ישנם גורמים שונים המשפיעים על הרזבה השחלתית. בראש ובראשונה גילה של האישה, ככל שהגיל מבוגר הרזרבה השחלתית נמוכה יותר. גורמים נוספים הם גנטיקה, ניתוחים, מחלות שונות, עישון ועוד.
רזרבה שחלתית גבוהה
בגוף האישה קיימות ביציות, שנוצרו עוד בהיותה עובר. ביציות אלו נמצאות בתוך זקיקים, בתוך השחלות. את הזקיק אפשר לראות באולטרסאונד, ביצית אין אפשרות לראות באולטרסאונד. אצל אישה פורייה, כאשר הביצית מבשילה, היא יוצאת מהזקיק ועוברת לחצוצרה.
רזרבה שחלתית מתייחסת לכמות הביציות בשחלות ועל כן חשיבותה עבור נשים המבקשות להרות. שכן, ככל שיש יותר ביציות איכותיות, כך גדל הסיכוי להיכנס להיריון.
רזרבה שחלתית גבוהה משמעותה שיש לאישה מספר גבוה יחסית של זקיקים בשחלות ומשמעות הדבר שהסיכוי להיריון גבוה יותר. חשוב להזכיר שבדיקת הרזרבה השחלתית אינה "בדיקת פוריות" וגם לנשים עם רזרבה שחלתית גבוהה יכולות להיות בעיות פוריות ומצד שני נשים עם רזרבה שחלתית נמוכה בהחלט יכולות להרות גם באופן טבעי!
בדיקת רזרבה שחלתית
בדיקת רזרבה שחלתית נועדה להעריך את כמות הביציות שנותרה בשחלות וישנם מספר סוגי בדיקות לביצוע הערכה זו. ניתן לבצע את הבדיקה בכל גיל כי במידה ומתגלה רזרבה שחלתית נמוכה תהיה האישה זכאית למימון של קופת חולים לטיפולי שימור פוריות.
בנוסף בדיקת רזרבה שחלתית מומלצת עבור נשים עם ציסטה אנדומטריאלית על מנת לבדוק אם חלה פגיעה ברזרבה השחלתית בשל הציסטה, אצל נשים אשר עברו ניתוח לכריתת ציסטה שחלתית ואצל נשים שעברו ניתוח בעקבות אנדומטריוזיס.
איך בודקים רזרבה שחלתית?
רזרבה שחלתית תקינה נבדקת באמצעות 3 בדיקות, בהן בדיקת פרופיל הורמונלי, בדיקת דם ל AMH ובדיקות אולטרסאונד לספירת הזקיקים (נקראת בדיקת AFC). במסגרת הערכת הפרופיל ההורמונלי, נבדקים תפקודם של הורמונים המשפיעים על פעילות השחלות ובהם: FSH, AMH, ואסטרדיול. תוצאות בדיקת רזרבה שחלתית יאפשרו לרופא המטפל להעריך את כמות הביציות בשחלות האישה וכן יאפשר לנבא את תגובת השחלות לטיפולים הורמונליים. עבור נשים הנמצאות בטיפולי IVF – תוצאותיה של בדיקת AMH הן משמעותיות משום שהן מסייעות בהתאמת מינון הטיפול הנדרש.
בדיקת דם רזרבה שחלתית -בדיקת דם להורמון FSH
במסגרת בדיקת פרופיל הורמונלי נבדקת רמתו של הורמון ה-FSH (Follicle Stimulating Hormone) הורמון מגרה זקיק. זהו הורמון הנמצא גם אצל גברים וגם אצל נשים אך מביא לתהליכים שונים בין שני המינים. ההורמון, שמופרש על ידי בלוטת יותרת המוח הקדמית, מופרש בתחילת המחזור ומוביל לכך שהזקיק הראשוני בשחלה יתפתח. לקראת אמצע המחזור החודשי, מופרש הורמון LH והוא זה שגורם לתהליך הביוץ.
רזרבה שחלתית FSH
נמצא, כי כשנמדדת רמת ההורמון בימים 2-5 של הווסת, ככל שיש בדם האישה רמות גבוהות של הורמון זה, הדבר יעיד על רזרבה שחלתית נמוכה יותר וההפך. כלומר, נשים עם רזרבה שחלתית גבוהה יהיו בעלות רמות FSH נמוכות, כאשר רמות FSH גבוהות מצביעות על רזרבה שחלתית נמוכה.
בדיקת רמת FSH נעשה באמצעות בדיקת דם שמבצעת האישה בין היום ה-2 ליום החמישי לקבלת הווסת.
המשמעות של תוצאה 10-12 היא על ירידה מתונה ברזרבה השחלתית, תוצאה גבוהה מ-12 עשויה להעיד על ירידה משמעותית יותר.
בדיקת רזרבה שחלתית AMH
AMH – Anti Mullerian Hormone נקרא גם ההורמון האנטימולאריאני. זהו חלבון (גליקופרוטאין) שמפורש מזקיקים קטנים (זקיקים שגודלם בין 2-10 מ"מ ) בשחלה ושנמצאים בשלבי התפתחות ראשונים. להורמון זה חשיבות רבה בוויסות התפתחות הזקיקים. בדיקת AMH נועדה לבחון את רמת ההורמון בדם, וככל ורמתו בדם גבוהה יותר, משמעות הדבר כי קיימים זקיקים רבים יותר בשחלה.
בדיקת רזרבה שחלתית AMH היא פשוטה וקלה לביצוע ואינה פולשנית. בניגוד לבדיקת FSH ניתן לבצע בדיקת דם ל AMH בכל יום בחודש. חשוב לדעת שבנשים שנוטלות גלולות למניעת הריון, בזמן נטילת הגלולות ערכי ה AMH בדם עלולים להיות נמוכים יותר אבל עם הפסקת הגלולות הערכים חוזרים לערכם התקין.
בדיקת רמת AMH בדם מסייעת להערכת הכמות של הביציות שנותרו בשחלה וגם מאפשרת לנבא את מידת התגובה השחלתית (כלומר התפתחות הזקיקים) במידה ויינתנו הורמונים לפני תחילת טיפולי פוריות.
קיימים ערכים שונים לרמה התקינה של בדיקת AMH בהתאם לגיל האישה כי ככל שהגיל עולה רמת ה AMH יורדת באופן טבעי.
רזרבה שחלתית בדיקה
בדיקת אולטרסאונד (AFC) – בדיקה נוספת שמאפשרת הערכה של הרזרבה השחלתית היא בדיקת אולטרסאונד, המבוצעת מספר ימים לאחר סיום הווסת. כאן, נבדקת כמות הזקיקים הקטנים הקיימים בשחלה. ככל שימצאו בבדיקה יותר זקיקים, כך הדבר מעיד על רזרבה שחלתית טובה יותר.
ליצירת קשר עם פרופסור שי אליצור מומחה לטיפולי פוריות
לחצי כאן או התקשרי 053-3310987