
היסטרוסקופיה היא בדיקה גניקולוגית שבמהלכה הרופא יכול להסתכל ולבחון את המבנה של חלל הרחם ובהתאם לצורך, לטפל בבעיות שונות. הבדיקה מבוצעת באמצעות היסטרוסקופ: מכשיר אופטי דק, ארוך וגמיש, המוחדר לחלל הרחם דרך הנרתיק וצוואר הרחם. התמונות שאוסף ההיסטרוסקופ מוקרנות על צג הממוקם מול עיני הרופא שמבצע את הבדיקה וכך הוא יכול להנחות את הצינורית הגמישה בהתאם לאזור שיש לבדוק אותו או לטפל בו.
מה ההבדל בין היסטרוסקופיה אבחנתית לניתוחית?
היסטרוסקופיה אבחנתית משמשת לבחינת חלל הרחם בלבד ולפיכך כל מטרתה היא לספק אבחנה רפואית או לשלול גורמים מסוימים לתסמינים שעליהם מתלוננת המטופלת. היסטרוסקופיה ניתוחית לעומת זאת, היא פעולה שבמסגרתה מבוצעות פעולות רפואיות כמו הפרדת הידבקויות, טיפול בשרירנים ברחם או כריתת פוליפ. בשני הסוגים של ההליך הרפואי נעשה שימוש בציוד אופטי דומה, כשההבדל הוא בכך שבסוג הראשון לא נעשית התערבות, ובשני ישנה התערבות.
מטבע הדברים היסטרוסקופיה ניתוחית כרוכה בסיכון גבוה יותר בהשוואה לבדיקה האבחנתית. בין היתר הפעולה הכירורגית מגדילה את הסיכון לדימום, זיהום ובמקרים הנדירים ביותר תיתכן אף פגיעה באיבר פנימי.
מה הן הסיבות בגינן מפנים מטופלות לבדיקת היסטרוסקופיה?
להלן מספר מצבים שבהם יתכן כי יהיה צורך להפנות את המטופלת לבדיקה:
- דימום לא שגרתי – כאשר המטופלת מדווחת על דימום לא סדיר או לא שגרתי, יתכן שיהיה צורך לאתר את הסיבה לדימום בחלל הרחם באמצעות היסטרוסקופ.
- חשד לשארית – אם המטופלת עברה לידה או הפלה וישנו חשד לכך ששארית חומר שלייתי או הריוני נותרה ברחם, יהיה צורך לשלול או לאשר זאת באמצעות היסטרוסקופ.
- בירור הידבקויות – בדיקה זו היא כלי אבחנתי מצוין כשמדובר בבעיות אנטומיות מולדות או נרכשות בחלל הרחם. כך לדוגמה באמצעות הבדיקה ניתן לברר חשד להידבקויות תוך רחמיות.
- בירור בעיות במסגרת טיפולי פוריות – לא אחת מתגלה ממצא חשוד בצילום רחם, שיש לבדוק לעומק. במקרה הזה, אין בדיקה טובה יותר מהיסטרוסקופיה. כמו כן הבדיקה נכנסת לתמונה כשיש צורך להדגים את חלל הרחם, במסגרת טיפולי פריון.
- חשד לשרירן – היסטרוסקופיה היא הבדיקה שמשתמשים בה כאשר ישנו חשד לשרירן הבולט לתוך חלל הרחם (בצירוף סימפטומים כמו הפלות חוזרות, דימום מוגבר או לא סדיר ועוד).
- שלילת שינוי אנטומי ברחם – באמצעות הבדיקה ניתן לאשר או לשלול חשד לשינוי במבנה האנטומי הפנימי של הרחם וכן לשלול או לאשר חשד לבעיות שונות ברירית הרחם.
באילו בעיות ניתן לטפל במסגרת היסטרוסקופיה?
בחלק ניכר מהממצאים שהוזכרו לעיל, ניתן לטפל באמצעות היסטרוסקופיה ניתוחית. כך לדוגמה, צמיחה מקומית של רירית הרחם המובילה להתפתחות של פוליפ, היא מצב שכיח במיוחד בקרב נשים לאחר גיל המעבר. בהתאם לכך, כריתה של פוליפ היא נכון להיום הפעולה השכיחה ביותר מכל הפעולות שמבוצעות במסגרת היסטרוסקופיה ניתוחית. פעולות נוספות המבוצעות במסגרתה הן למשל הפרדת הידבקויות, כריתה מלאה או חלקית של שרירן ועוד.
הופניתי לבדיקת היסטרוסקופיה. האם אני צפויה לסבול מכאבים?
נשים רבות המופנות לבדיקה, חוששות שיסבלו מכאבים בעקבות או בזמן הבדיקה. זה המקום לציין כי נכון להיום נעשה שימוש באנדוסקופים דקים ביותר. אי לכך, לא זו בלבד שהבדיקה אינה גורמת לכאבים אלא שחלק ניכר מהנשים כלל לא מרגישות אותה.
אמנם תיתכן בהחלט תחושה המזכירה כאבי מחזור במשך מספר דקות או מעט אי נוחות בבטן התחתונה. אך רוב הנשים עוברות את הבדיקה הזו ללא הרדמה ולא מדווחות על כאבים. עם זאת, בימים שלאחר הפעולה, יתכן מאוד שיופיע דימום קל. באופן כללי שיעור הסיבוכים נמוך ביותר והם נחשבים לנדירים במיוחד.