בשעה טובה את בהריון! ההתרגשות גדולה, בעיקר מהמחשבה שבעוד מספר חודשים תהפכי להיות אמא. אך ההתרגשות היא גם מהלא נודע, מה עושים עכשיו? יש המון דברים ומידע שצריך להכיל ומאיפה מתחילים? אילו בדיקות עושים ומה קודם? איך יודעים מה מצבו של התינוק? ועוד.
הכירי את המונח 'מעקב הריון', מדובר במעקב שעוקב אחר הבריאות והתפתחותו של העובר וגם בריאותך שלך, ניהול מעקב הריון הוא מומלץ מאוד, בעזרתו ניתן לזהות מבעוד מועד בעיות או סיכונים שאפשר לטפל בהם ולדאוג שההיריון יעבור על הצד הטוב ביותר. מעקב הריון מכיל בתוכו את כל הבדיקות לפי הסדר המומלץ ולפי שבוע ההיריון במהלך כל תשעת חודשי ההיריון.
רופא מעקב הריון
שמי ד"ר שי אליצור ואני מבצע במרפאתי מעקבי הריון. אני מטפל בנשים שהרו באופן טבעי או לאחר טיפולי פוריות. לרב, מומלץ על ביקור מעקב חודשי במרפאה לבדיקת תקינות ההיריון.
תקופת ההיריון מיוחדת ומרגשת מאוד, ומומלץ במהלכה לבצע מעקב רפואי מסודר הכולל בדיקות שונות. במהלך ההיריון ניתן לשמור על שגרת חיים רגילה, תוך כדי שמירה על אורח חיים בריא (מה שמומלץ תמיד). פעילות גופנית מתונה, כמו הליכה ושחייה, הינה מבורכת, אלא אם כן תודרכת אחרת על ידי הצוות הרפואי!
כמו כן, מומלץ להקפיד לאכול ארוחות מאוזנות ובזמנים קבועים (הרבה ירקות ופירות, קטניות ודגנים מלאים, תרד, אגוזים, טחינה ובשר דל שומן). בנוסף לכך, חשוב לשתות בכמות מספיקה ולנוח כמה שדורש גופך! במהלך ההיריון לא עושים דיאטות הרזיה, אבל אין זה אומר שצריך לאכול בשביל שניים (או שלשה)!
ניתן לקיים יחסי מין אלא אם תודרכת אחרת על ידי הצוות הרפואי! כמובן, הימנעי מעישון ושתיית אלכוהול. הקפידי לקחת חומצה פולית ותכשיר מולטי-ויטמינים, ובמידת הצורך תרופות נוספות, בהתאם למה שינחה אותך הצוות הרפואי. בהריונות שהושגו לאחר טיפולי IVF, אני ממליץ להמשיך ליטול את תכשירי הפרוגסטרון (קרינון, אנדומטרין, אוטרוגסטן) עד לשבוע 9.
מעקב ההיריון כולל מספר בדיקות שמפורטות בהמשך. מומלץ לבדוק מול קופת החולים והביטוחים הרפואיים בנוגע להשתתפות בעלות הבדיקות.
מחשבון היריון
היום ניתן להיכנס לרשת ולבדוק לפי 'מחשבון הריון' באיזה שבוע את נמצאת להריונך ומה הבדיקות שאת צריכה לערוך על פי שבוע ההיריון. למחשבון זה את מזינה את התאריך של הווסת האחרונה והוא מציין עבורך את השבוע בו את נמצאת ואילו בדיקות מומלץ לך לעשות במהלך שבוע זה.
בדיקות טרם כניסתך להיריון
כהכנה להריון מומלץ לבצע בדיקות סקר גנטיות עוד לפני הכניסה להריון, זאת על מנת לוודא ולהיות סמוכים ובטוחים שאת ובן הזוג לא נשאים של מחלות תורשתיות שעשויות לעבור בגנים ישירות לעובר ולגרום למומים ומיני מחלות. כמו כן 3 חודשים לפני הכניסה להריון מומלץ להתחיל ליטול כל יום תוסף של חומצה פולית. מומלץ גם לבדוק את רמת הנוגדנים בדם לאדמת ולקבל חיסון במידת הצורך טרם הכניסה להריון.
תקציר בדיקות היריון
ביקור ראשון: בדיקות דם ושתן, בדיקות דם לסקר גנטי, US לקביעת גיל ההיריון ותקינותו.
שבוע 11-14: בדיקת אולטרה-סאונד לשקיפות עורפית. ניתן לשלב בדיקות דם של סקר שליש ראשון.
שבוע 14-16: סקירת מערכות מוקדמת באולטרה-סאונד.
שבוע 16-20: בדיקת "חלבון עוברי" המתבצעת בבדיקת דם והשלמת בדיקות דם של סקר שליש ראשון.
שבוע 16-20: דיקור מי שפיר (אם צריך).
שבוע 20-24: סקירת מערכות שנייה באולטרה-סאונד.
שבוע 24-26: בדיקת דם להעמסת סוכר.
שבוע 28-36: בדיקה לנשאות GBS בנרתיק.
שבוע 32: מעקב גדילה של העובר באולטרה-סאונד.
בדיקה ראשונה בהריון
בתחילתו של כל מעקב הריון וברגע שגילית שאת בהריון על ידי בדיקה ביתית שערכת או שאיחר לך הוסת, בדיקות המעבדה יאששו זאת על ידי בדיקות דם ושתן. כמו כן מומלץ לבצע בדיקות דם שונות ובדיקת שתן. עוד יבדקו רמות הברזל והסוכר בדם שלך.
מעקב הריון בשליש בראשון
כבר בשבועות הראשונים של ההיריון בערך בשבוע ה- 8 ימליץ לך רופא הנשים שלך לבצע בדיקת אולטרסאונד ראשונה כדי לוודא שאכן העובר מתפתח ויש לו דופק ולקבוע גם את הגיל המדויק של ההיריון שלך. בין שבוע 11-13 מומלץ לבצע בדיקת US שנקראת 'שקיפות עורפית' שמעריכה באופן סטטיסטי את הסיכון של העובר לתסמונת דאון. בדיקה זו משולבת עם בדיקת דם שנקראת סקר ביוכימי של שליש ראשון.
מעקב הריון בשליש שני
בשליש השני של ההיריון, מעקב ההיריון מתמקד בבדיקות של סקירת מערכות של העובר כשהוא מתבצע באמצעות מכשיר US שסוקר כל איבר בגוף שלו ומוודא שהוא לא סובל חלילה מפגם או בעיה כלשהי. בשבוע 17 להריון יש בדיקת דם שנקראת סקר ביוכימי של שליש שני ('חלבון עוברי'), זו בדיקה סטטיסטית לצורך איתור אפשרות של בעיה גנטית בעובר. על מנת לשלול בעיות גנטיות בעובר ניתן החל משבוע 10 לבצע בדיקת דם שנקראת NIPT או בשבוע 12 בדיקה פולשנית שבודקת תאים מהשליה ("בדיקת סיסי שליה) , או בין שבוע 17-20 בדיקה פולשנית שבה שואבים מעט נוזל משק מי השפיר (בדיקת מי שפיר). לכל בדיקה יתרונות וחסרונות ומומלץ להיוועץ עם הרופא המטפל איזו בדיקה הכי מתאימה לך.
בין השבוע 22 ל- 24, מומלץ לבצע בדיקת US שנקראת 'סקירת מערכות מורחבת של העובר'. אחר כך תבצעי את, בדיקה של העמסת סוכר שמטרתה לאתר סכרת הריון ובדיקות אולטרסאונד נוספת בין שבוע 32 לשבוע 36 , גם זו על מנת לעקוב אחר המדדים של ההתפתחות העובר, מצב השיליה שלך, הגודל שלה והיכן היא ממוקמת.
בנוסף במהלך ההיריון מומלץ לבצע מעקב אחר משקל האישה, לחץ דם ובדיקות שתן.
חשיבות מעקב ההיריון
מעקב הריון מסודר יבטיח את בריאות האם והתינוק ויאפשר איתור מוקדם של מצבים רפואיים אצל האם או העובר בהם ניתן לטפל.
כמובן שלא בכל הריון יש צורך לבצע את כל הבדיקות וכמו כן קיימות גם בדיקות נוספות שמבוצעות במהלך ההיריון במידת הצורך.
האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.