חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

טיפולי פוריות

השאיפה להורות ולילדים הינה אחת מהמאווים הבסיסיים הטבועים בנו כבני אדם עוד משחר קיומנו כמין האנושי. רחל אימנו ביטאה אולי יותר מכל את התסכול הנוראי שבעקרות באומרה: "הבה לי בנים ואם אין – מתה אנוכי".

טיפולי פוריות

הסטטיסטיקה של ההריונות

הסיכוי של בני זוג, ללא בעיית פוריות (!), להרות באופן טבעי הוא כ – 25% בכל חודש.
כ – 85% מהזוגות יצליחו להרות תוך כשנה ולכן לרב לא נהוג להתחיל בברור פוריות קודם לכן.

מתי כדאי לפנות לטיפולי פוריות?

שימו לב! במידה ויש חשד לתהליך שיכול לפגוע בפוריות כמו: אישה מעל גיל 35, מחזורים לא סדירים, דלקות חוזרות באגן, כאבים עזים בזמן הדימום הוסתי, הפסקות הריון או ניתוחים בעבר, סיפור משפחתי של בעיות בפוריות, הפרעות בהתפתחות המינית אצל האישה או הגבר או טיפולים כימותרפיים בעבר – מומלץ לא להמתין שנה אלא לפנות בהקדם לייעוץ אצל מומחה פוריות. מומחה הפוריות יבדוק האם קיימת אצל בני הזוג בעיה ויוכל להתאים לכם את הטיפול הטוב ביותר.

מהם התנאים להיריון?

על מנת שאישה תהרה צריכים להתקיים מספר תנאים:

1. תהליך ביוץ תקין

במהלך המחזור החודשי של האישה מתפתח זקיק (שק נוזלים קטן) ובתוכו מתפתחת ביצית. במחזור סדיר בן 28 ימים סביב היום ה- 14 למחזור מתרחש תהליך הביוץ, שבו ביצית אחת שהתפתחה חורגת מהזקיק שלה ועוברת לחצוצרה שהינה איבר דמוי צינור עדין שמחבר בין השחלה לרחם. הזקיק שנותר הופך ל"גופיף צהוב" שמפריש את הורמון הפרוגסטרון החשוב להכנת רירית הרחם לקליטת העובר. לאישה ללא מחזורים סדירים לרב אין תהליך ביוץ תקין בכל חודש.

2. מבנה רחם וחצוצרות תקינים

על מנת שהביצית תוכל לעבור מהשחלה לרחם, יש צורך שהחצוצרות יהיו פתוחות וללא חסימות או הידבקויות ויש הכרח שמבנה הרחם יהיה תקין. דלקות חוזרות באגן, ניתוחים בבטן ובאגן או מחלות כמו אנדומטריוזיס עלולים לגרום לחסימה בחצוצרות וקושי להרות. ניתוחים רחמיים או הפסקות הריון עלולות לפגוע ברירית הרחם ובתהליך קליטת העובר ברחם.

במצב התקין, לאחר קיום יחסי מין הזירעונים "שוחים" מהנרתיק, דרך צוואר הרחם וחלל הרחם ונכנסים לחצוצרות. בחצוצרות זרעון אחד צריך לפגוש את הביצית שהגיעה מהשחלה ושם מתרחש החיבור בין הזירעון לביצית – ההפריה. העובר המתפתח, עובר מהחצוצרה לחלל הרחם ושם מתחיל תהליך ההשרשה שלו ברירית הרחם בערך כ 5-7 ימים מיום ההפריה.

הידבקויות או הפרעות בחצוצרות עלולות למנוע את המפגש בין הזירעון לביצית או לגרום להשרשת העובר בחצוצרה – מצב הנקרא הריון חוץ רחמי.

3. כמות זרע מספקת ואיכותית

אומנם הדעה הרווחת בעבר הייתה שעקרות מקורה באישה אך היום ידוע לנו שאצל כ – 40% מהזוגות שמתקשים להרות הבעיה דווקא נעוצה בבן הזוג.

הזירעונים אמורים לפגוש את הביצית שבייצה לחצוצרה ושם להפרות אותה. לשם כך יש צורך בכמות מספיקה של זירעונים (מיליונים רבים!) וכאלו שהם בעלי תנועה מהירה ומבנה תקין.

בבדיקת זרע פשוטה ניתן לבדוק את איכות הזירעונים ולדעת האם קיימת בעיה. כאמור, במידה ויש קשיים בכניסה להריון מומלץ לפנות בהקדם למומחה הפוריות על מנת לבדוק האם קיימת אצל בני הזוג בעיה והתאמת הטיפול הטוב ביותר.

טיפולי פוריות שלבים

שלבי טיפולי פוריות משתנים בהתאם לבעיית הפוריות של בני הזוג. עם זאת, באופן כללי, טיפולי פוריות מתרחשים בשלבים הבאים:

בדיקות מקדימות לבירור הגורם לבעיית הפוריות:

בשלב זה, בני הזוג עוברים סדרת בדיקות כדי לנסות ולקבוע את מקור בעיית הפוריות. הבדיקות כוללות בדיקות זרע, בדיקות הורמונאליות, מעקבי ביוץ, בדיקות אולטרסאונד ועוד. חשוב לזכור שבכ- 15% מהמקרים לא ניתן למצוא סיבה ברורה לבעיות הפוריות אבל גם במקרים אלו טיפולי הפוריות בהחלט יעילים!

טיפולי פוריות:

ככלל חשוב להתאים את טיפולי הפוריות לבעיה שהתגלתה בבירור שבוצע, במידה והתגלתה בעיה בביוץ ניתן לתת טיפול תרופתי בכדורים או בזריקות בכדי לגרום לביוץ. במידה והתגלתה בעיה קלה באיכות הזרע ניתן לטפל בטיפולי הזרעה תוך רחמית (IUI). בטיפול זה, מוכנס זרע באיכות גבוהה לרחם האישה בזמן הביוץ.
במידה והתגלתה בעיה בחצוצרות או בעיה קשה באיכות הזרע או במידה והטיפולים הקודמים נכשלו ניתן להתקדם לטיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) . בטיפול זה, ההפריה של הזרע והביצית מתרחשת מחוץ לגוף האישה במעבדה והעובר שמתפתח מוחזר ישירות לרחם האישה. לאחר החזרת העובר לרחם יש להמתין כ -12 יום בכדי לראות אם ההיריון נקלט.
הסיכוי להצלחת טיפולי פוריות משתנים בהתאם לגיל האישה, לסיבה לבעיית הפוריות, לסוג הטיפול שנבחר ולגורמים אחרים. עם זאת, באופן כללי, סיכויי ההצלחה של טיפולי פוריות יורדים עם גיל האישה.

בדיקות לפני טיפולי פוריות

בדיקות פוריות לפני ביצוע טיפולי פוריות נועדו לאבחן את הסיבה לבעיות הפוריות של בני הזוג. הבדיקות יכולות לעזור לרופא להעריך את איכות הביציות, הזרע, והמערכת הרבייה, ולהתאים את הטיפול המתאים ביותר לזוג. הבדיקות שמבצעים בדרך כלל הן:

בדיקת תהליך הביוץ

לרב כשלאישה יש מחזורים סדירים בטווח שבין 21-35 ימים ניתן להניח שהביוץ שלה תקין. ניתן לוודא תהליך של ביוץ תקין על ידי מעקב כל מספר ימים באולטרסאונד על מנת לזהות את הזקיק שגדל ובהמשך לוודא שהזקיק נעלם לאחר הביוץ. מומלץ לבצע גם בדיקות דם להורמונים אסטרדיול ופרוגסטרון לוודא שאכן הזקיק מתפתח כראוי.

במידה וקיימת הפרעה בביוץ ניתן לטפל בכדורים (איקקלומין, לטרזול) או זריקות של ההורמונים FSH ו LH (גונאל אף, פורגון, מנופור, פרגובריס וכו') לשם גרימת ביוץ.

בדיקת ה - "רזרבה השחלתית"

אצל כל אישה מתרחש תהליך של ירידה בכמות הביציות בשחלות עם ההתקדמות בגיל. התהליך מואץ לאחר גיל 35. קיימות כיום מספר בדיקות פשוטות שניתן לבצע על מנת להעריך את כמות הביציות בשחלות על מנת אבחן ירידה משמעותית ב"רזרבה" השחלתית.

בדיקה להורמון FSH

מדובר בבדיקת דם פשוטה שמבוצעת במהלך ימי הדימום של הווסת (ימים 2-4 למחזור). חשוב מאוד להקפיד על מועד מדויק של ביצוע הבדיקה כי במידה והבדיקה לא בוצעה כראוי התשובה תהיה שגויה. הבדיקה אמורה להיות נמוכה מ – 10 יחידות. ככל שתוצאת הבדיקה גבוהה יותר, כמות הביציות המוערכת בשחלות נמוכה יותר.

בדיקה להורמון AMH

בדיקת דם זו נותנת הערכה מדויקת יותר על כמות הביציות בשחלות ובניגוד לבדיקת FSH ניתנת לביצוע בכל יום ללא הגבלה. ככל שתוצאת הבדיקה נמוכה יותר, כמות הביציות המוערכת בשחלות נמוכה יותר.

AFC (antral follicular count) בדיקת

בדיקת אולטרסאונד אגן גניקולוגי לספירת כמות הזקיקים האנטראליים בשחלות. זקיק אנטראלי הינו שק נוזל קטן, בקוטר של 5-10 מ"מ שבתוכו אמורה להיות ביצית אחת.

מפאת גודלה הקטן (כ – 100 מיקרון) לא ניתן לראות את הביצית עצמה באולטרסאונד.
בשחלות, בכל זמן נתון, יש זקיקים בגדלים שונים ואת הזקיקים האנטראליים ניתן לספור במהלך בדיקת האולטרסאונד.

מספרם של זקיקים אלו נותן הערכה טובה על כמות הביציות המוערכת בשחלות. מומלץ שהבדיקה תבוצע על ידי מומחה בפוריות על מנת לקבל תשובה מהימנה ומדויקת ככל שניתן. ככל שכמות הזקיקים הנספרת נמוכה יותר – כמות הביציות המוערכת בשחלות נמוכה יותר.

לחץ כאן למידע בנושא שחלות פוליציסטיות והקשר לאי פריון

בדיקת תקינות הרחם והחצוצרות

על מנת לוודא את מבנה הרחם והמעבר התקין בחצוצרות היה נהוג בעבר לבצע צילום רחם. בבדיקת הדמיה זו מוזרק חומר ניגוד לחלל הרחם ובאמצעות צילום רנטגן ניתן לבדוק את מבנה חלל הרחם והמעבר של חומר הניגוד דרך החצוצרות. בדיקה זו כרוכה בקרינה ולעיתים בכאב לא מבוטל.

כיום על מנת לאבחן את מצב הרחם החצוצרות מומלץ לבצע "בדיקת קצף" – ExFoam. בבדיקה זו, במהלך ביצוע אולטרסאונד מוזלף לרחם מעט חומר נוזלי דמוי קצף שמאפשר הדמיה מצוינת של החצוצרות על ידי האולטרסאונד. בדיקה זו אינה כרוכה בקרינה כלל ולרב אינה כרוכה בכאב. בדיקת הקצף נותנת מידע מצוין על מצב החצוצרות (כמו בצילום רחם) ויתרה מכך היא נותנת מידע מדויק גם על מבנה הרחם והשחלות דבר שלא קיים בבדיקת צילום הרחם.

בדיקת זרע

ב – 40% מהזוגות שמתקשים להרות הבעיה נעוצה בבן הזוג ולכן מומלץ בשלב מוקדם של הבירור לבצע בדיקת זרע. הזרע ניתן באוננות לאחר 3 ימים של הימנעות מיחסי-מין. בבדיקה נבדקים נפח נוזל הזרע, כמות הזירעונים, התנועתיות שלהם, המבנה שלהם ומדדים כימיים נוספים.

במידה ומתגלה בעיה מומלץ להמשיך בבירור הגבר על ידי בדיקות נוספות. בתום הבירור הראשוני ניתן להתקדם לבדיקות נוספות במידת הצורך או להתחיל בהתאמת הטיפול המתאים בהתאם לממצאים.

לחץ כאן למידע בנושא תרומת זרע

טיפולי פוריות ללא הורמונים

טיפולי פוריות ללא הורמונים הם בשורה של ממש, עבור נשים שלא יכולות לעבור טיפולי פוריות "רגילים", המבוססים על נטילת הורמונים יומיומית. מדובר בשיטה חדישה, המאפשרת לאוכלוסייה גדולה של נשים וזוגות להגשים את החלום ולהפוך להורים, גם אם הם לא מתאימים לטיפולי הפוריות המסורתיים יותר. מהי הפריה חוץ גופית ללא הורמונים ולמי היא מתאימה? על כך במאמר שלפניכם.

טיפולי פוריות ללא הורמונים

השיקולים לביצוע טיפולי פוריות ללא הורמונים

יש שיקולים שונים המביאים רופאים להחליט על הפניית אישה לתהליך של טיפולי פוריות ללא הורמונים. בחלק מהמקרים, מדובר ברצונה של האישה, שלא רוצה לסבול מתופעות הלוואי הנגרמות כתוצאה מההורמונים המוזרקים במהלך טיפולי פוריות. אולם, בחלק מהמקרים מדובר בצורך רפואי , שכן יש נשים שתהליך של טיפולי פוריות על בסיס הורמונים, עלול לפגוע בבריאותן בצורה משמעותית.

טיפולי פוריות עם הורמונים מבוססים על גירוי שחלתי. המטרה היא להביא את השחלה למצב בו היא מייצרת מספר רב של ביציות, כדי שיוכלו לשאוב את כולן או את רובן, להפרות אותן ולהגדיל את הסיכויים להריון. אולם יש נשים שגירוי הורמונאלי של השחלות מסוכן עבורן. למשל, נשים עם מחלות רקע אוטואימוניות כמו לופוס (זאבת אדמונית).

גם נשים עם שחלות פוליציסטיות ונשים עם מחזור לא סדיר עלולות להגיב ביתר לטיפול ההורמונאלי ולפתח סיבוך של גירוי יתר שחלתי. זהו מצב בו מצטברים נוזלים בחלל הבטן ובריאות ועלול להיווצר תסחיף מסוכן של קריש דם. בנשים עם היסטוריה של פקקת, תסחיפים וגירוי יתר שחלתי מומלץ לשקול לבצע הפריה חוץ גופית ללא הורמונים.

טיפולי פוריות במרפאתו של פרופ' שי אליצור

ד"ר שי אליצור הוא מומחה בתחום הפריון, בעל ניסיון רב שנים בטיפול בזוגות הסובלים מבעיות פוריות. במרפאתו, פרופ' אליצור מציע מגוון רחב של טיפולים מתקדמים, בהתאמה אישית לכל זוג. בנוסף, פרופ' אליצור מקפיד על יחס אישי ותומך לכל זוג המגיע למרפאתו. הוא זמין תמיד לענות על השאלות של הזוגות ולסייע להם בתהליך הטיפול.

לפרטים נוספים חייגו למרפאה – 053-3310987

דילוג לתוכן