אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הפוריות של האישה הוא גילה. בניגוד לגברים, אצלם לגיל יש השפעה קטנה בלבד על הפוריות, פוריות האישה וסיכוייה להצליח להרות גם בטיפולי פוריות מתקדמים נקבעים בראש ובראשונה לפי גילה.
תוכן עניינים
תהליך הקפאת ביציות
תהליך ההתבגרות של נשים כרוך בהזדקנות של הביציות וירידה משמעותית במספרן, עד לשלב שבו הן מפסיקות להיות פוריות. לאור זאת, הקפאת ביציות היא שיטה לשימור פריון עבור נשים המעוניינות או זקוקות לכך. תהליך ההקפאה כולל שאיבת ביציות מתוך השחלות והקפאתן לשימוש עתידי.
מהרגע שנולדת – את מאבדת ביציות
הדבר נובע מכך שבעוד אצל הגבר נוצרים תאי זרע באשכים במהלך כל שנות חייו הרי אצל האישה מרגע לידתה מתחיל תהליך של הרס ביציות בשחלות ללא כל ייצור מחדש שלהן.
למעשה כל חודש "מאבדת" האישה מעל ל – 20 ביציות (!) וזאת ללא כל קשר באם היא נוטלת גלולות למניעת הריון, נמצאת כעת בהריון או עוברת טיפולי פוריות! החל מגיל 30-35 חלה ירידה הדרגתית בפוריות האישה שמתגברת בצורה משמעותית מעבר לגיל 40.
מהן הסיבות להקפאת ביציות?
החוק בישראל מפריד בין נשים המקפיאות ביציות מסיבות רפואיות לבין נשים הבוחרות בהליך שימור הפוריות מסיבות אחרות.
יותר ויותר נשים מעוניינות לדחות את ההיריון
אורח החיים המערבי המודרני מביא כיום יותר ויותר נשים לדחות את תכנון המשפחה, רק לאחר הגשמת תכניות אחרות בחיים. לפיכך אנו פוגשים במרפאות הפוריות ביותר ויותר נשים שדוחות את הניסיון להרות לגיל מבוגר ונתקלות בקשיים.
האם הקפאת ביציות היא אפקטיבית?
השאלה המדויקת יותר היא "באילו תנאים הקפאת ביציות היא אפקטיבית". התשובה היא שהגורם החשוב ביותר ליכולתן של ביציות לשרוד בתנאי הקפאה ולהיות מופרות בהצלחה לאחר ההפשרה הוא גילן. מאחר וסביבות גיל 35 חלה ירידה משמעותית בכמות הביציות ואיכותן, הקפאת הביציות לפני גיל 35 היא אפקטיבית יותר לעומת ביציות המוקפאות בגיל מאוחר יותר.
חשוב לזכור: לא תמיד יש פתרון
חשוב לזכור, גם טיפולי פוריות מתקדמים (כמו הפריה חוץ-גופית) המצויים כיום בידינו אינן מהווים פתרון לבעיה זו מכיוון שסיכויי ההצלחה בהם יורדים בצורה משמעותית אצל נשים מעבר לגיל 40 וכל זאת בגלל הירידה באיכות ובכמות הביציות.
תהליך הקפאת ביציות יכול לעזור
אחת הדרכים האפשריות לנסות ולהתגבר על השפעת גיל האישה על הפוריות היא להקפיא חלק מהביציות של האישה בגיל צעיר, ולהשתמש בהם מאוחר יותר כשהאישה תרצה להרות.
השיטה החדשה להקפאת ביציות
במשך שנים רבות ניסו מדענים שיטות שונות להקפאת ביציות ללא הצלחה יתרה. הביצית הינה התא הגדול ביותר בגופינו ומכילה כמות מים גדולה ולכן בתהליך ההקפאה עלולים להיווצר גבישי קרח קטנים שמקשים מאוד על התהליך.
בשנים האחרונות התפתחה שיטה מעבדתית חדשה להקפאת רקמות – שיטת ההקפאה המהירה – זיגוג (ויטריפיקציה). שיטה זו התגלתה מאוד יעילה בהקפאת ביציות כך שכיום סוף סוף אנו מסוגלים להקפיא ביציות ביעילות טובה.
הקפאת ביציות בשיטת הזיגוג
שיטת הזיגוג, או ויטריפיקציה, היא הקפאה מהירה של הביציות לטמפרטורה של מינוס 196 מעלות צלזיוס. ההקפאה המהירה גורמת לקפיאה אחידה של הביצית ומונעת את היווצרותם של גבישים, הגורמים לקרעים בדפנות הביצית והנוצרים לפעמים בתהליך של הקפאה איטית. השם ׳זיגוג׳ מגיע ממראה הביצית הקפואה, שנראית כמו כדור זכוכית חלק.
כיצד עובדת שיטת הזיגוג
- כדי להקפיא את הביציות על האישה לעבור לפני כן טיפול הורמונאלי שנמשך בין 2- 4 שבועות ופעולה של שאיבת ביציות.
- תהליך השאיבה מבוצע לרב בהרדמה כללית קצרה וכולל דיקור השחלות דרך דופן הנרתיק באמצעות מחט עדינה שמחוברת למתמר US.
- הביציות שנשאבות עוברות במעבדה תהליך של הקפאה מהירה ונשמרות בהקפאה. בהמשך, כשהאישה מעוניינת להרות מופשרות הביציות ומופרות עם זרע בן הזוג.
- העוברים שמתפתחים מוחדרים לחלל הרחם באמצעות קטטר עדין. פעולה זו אינה כרוכה בכאב ואינה מצריכה הרדמה.
כמה זמן אורך תהליך הקפאת הביציות?
התהליך כולו מורכב מ-2 שלבים. בשלב הראשון, שנמשך בין שבוע לשבועיים, המטופלת לוקחת תרופות הורמונליות (שניתנות לרב בזריקות) לצורך גירוי השחלות וייצור כמות רבה של זקיקים. בשלב השני מבוצע הליך שאיבת הביציות עצמו. השאיבה הינה פעולה קצרה, שאורכת 10-15 דקות, והמבוצעת בחדר ניתוח, בהרדמה קצרה. השאיבה נעשית דרך הנרתיק, באמצעות מחט דקה, תוך כדי שהרופא המבצע אותה נעזר בהנחיה של אולטראסאונד. מיד לאחר השאיבה הביציות מועברות להקפאה, וכשעתיים לאחר השאיבה המטופלת משתחררת הביתה.
מדוע נדרש גירוי הורמונלי בתהליך הקפאת ביציות?
באופן טבעי, כל חודש מבשילה ביצית אחת בלבד בשחלות. יחד עם זאת, באותו החודש כ 10-15 ביציות נוספות יעברו תהליך של ניוון וייהרסו. הגירוי ההורמונלי של השחלות נועד לאפשר גם לאותן הביציות שאמורות להיהרס באותו החודש להתפתח על מנת שניתן יהיה לשאוב ולהקפיא אותן. למעשה, הקפאת הביציות אינה מפחיתה מכמות הביציות של האשה לעתיד אלא "מצילה" את הביציות מהרס.
מהן תופעות הלוואי של גירוי הורמונלי?
הגירוי ההורמונלי גורם לשחלות לגדול ועקב זאת ייתכן שהמטופלת תחוש נפיחות ואי נוחות בבטן. ייתכנו גם כאבים בבטן התחתונה, עייפות, כאב ראש, בחילה וסחרחורת. כל אלה חולפים בתוך מספר ימים לאחר השאיבה.
הקפאת ביציות - סיכונים הנובעים מהליך הגירוי ההורמונלי
הסיכון העיקרי בתהליך הקפאת ביציות הוא תסמונת גירוי יתר שחלתי, שנגרם עקב גדילת זקיקים מרובים ועליה ברמות האסטרוגן בדם כתוצאה מנטילת התרופות ההורמונליות. המקרים הקלים של גירוי יתר שחלתי באים לידי ביטוי בתחושת נפיחות בבטן. במקרים חמורים יותר עלולים להצטבר נוזלים בבטן, ונוסף עליהם עלולות להופיע גם הפרעות נשימה. כיום קיימים פרוטוקולי טיפול מיוחדים שמטרתם למנוע גירוי יתר שחלתי, כך שסיבוך זה ניתן למניעה כמעט מוחלטת!
סטטיסטיקה מוצלחת
מהניסיון שהצטבר עד כה כ – 85-95% מהביציות שמוקפאות שורדות את תהליך ההפשרה. בכל טיפול מוחזרים בין 1-3 עוברים לרחם והסיכוי להריון נע סביב 25-40% לטיפול אחד.
כמובן שהסיכוי להרות לאחר הפשרת ביציות גבוה יותר בנשים שהקפיאו ביציות בגיל צעיר!
עד כה נולדו בעולם מאות ילדים לאחר הקפאת ביציות ולא דווח על בעיות בריאותיות חריגות בילדים אלו.
גם בארץ נולדו כבר עשרות (!) ילדים מביציות שהוקפאו!
- החל משנת 2011 יכולה כל אישה בישראל (נשואה או רווקה) מגיל 30 ועד גיל 41 להקפיא ביציות.
- ניתן לעבור עד 4 טיפולים ולהקפיא סך הכל עד 20 ביציות.
- הטיפולים מבוצעים ביחידות להפריה חוץ גופית בבתי החולים בארץ ואינם נמצאים בסל הבריאות.
האם עדיף להקפיא ביציות או עוברים?
זו שאלה מאוד מורכבת. עד גיל 35, ככל הנראה אין יתרון בהקפאה של עוברים על פני ביציות. מעל גיל 35, ייתכן שהעוברים שיוקפאו ישרדו במדה מסוימת טוב יותר את תהליך ההקפאה בהשוואה לביציות שיוקפאו. יחד עם זאת, הקפאת עוברים מחייבת שימוש בזרע מיד לאחר שאיבת הביציות, בעוד שברב המקרים הקפאת הביציות מבוצעת כשאין לאשה עדיין בן זוג קבוע ולכן היא מעדיפה להקפיא ביציות כדי להשתמש בהן בעתיד עם זרע של בן הזוג. הקפאת עוברים כנראה עדיפה רק באותם המקרים בהם המטופלת יודעת בוודאות באיזה זרע היא מעוניינת להפרות את הביציות שלה. כאשר אין ודאות כזו, הקפאת ביציות עדיפה, כיוון שהיא שומרת לאשה את הזכות לקבל החלטה בנוגע לזהות הזרע (בן זוג או תרומה) בשלב מאוחר יותר.
מהי עלות הקפאת ביציות?
העלות אינה אחידה, משתנה בין בתי החולים והרופאים השונים שמבצעים את הליך הקפאת הביציות, ונעה סביב 8,000 שקל למחזור טיפול אחד.
האם ישנו מימון של תהליך הקפאת ביציות מטעם קופת החולים?
מימון תהליך הקפאת ביציות תלוי בסיבות לביצוע ההליך. נשים שעוברות תהליך של הקפאת ביציות מסיבות רפואיות זכאיות למימון קופת החולים עבור שני ילדים ראשונים. במקרים בהם אין סיבה רפואית לביצוע ההליך, קופת החולים אינה נושאת בעלויות והן חלות במלואן על האשה.
שאלות נפוצות בנושא הקפאת ביציות
החוק בישראל מתיר לכל אשה בגילאים 30- 41 לבצע הקפאת ביציות. ישנן סיבות רפואיות המאפשרות להקפיא ביציות גם לפני גיל 30. לאחר גיל 41, לעומת זאת, איכות הביציות יורדת באופן משמעותי וההמלצה הגורפת של כל מומחי הפריון בעולם ובישראל היא לא לבצע הליך הקפאת ביציות.
נשים עד גיל 36 יכולות לעבור עד 6 מחזורים של שאיבה, ולשמור בהקפאה עד 25 ביציות. נשים מעל גיל 36 יכולות לעבור עד 6 מחזורים גם הן, ולשמור בהקפאה עד 35 ביציות. בעיקרון, שככל שיהיו לרשות האשה יותר ביציות מוקפאות, כך הסיכוי להפריה ולידה בעתיד עולה.
תהליך שאיבת הביציות נעשה כמעט תמיד תחת הרדמה כללית ולכן המטופלת אינה חשה כאב. לאחר התהליך עלולים להיות מעט כאבים ודימום, אך אלה חולפים תוך יום או יומיים.
בהחלט לא! להפך, כאמור הקפאת הביציות לא רק שאינה מפחיתה מכמות הביציות של האשה לעתיד, אלא "מצילה" את אותן הביציות שהיו אמורות להיהרס באותו החודש.
לסיכום,
אין ספק שמדובר בפריצת דרך וטכנולוגיה חדשה שמאפשרת לנשים סוף סוף עצמאות ושליטה רבה יותר על חייהן ויכולת להתגבר על השפעת הגיל על הפוריות שלהן. נשים צעירות תוכלנה לשמור ביציות למועד מאוחר יותר בחייהן ועל ידי כך לעצור, לפחות במידה מסוימת, את השעון הביולוגי.
יחד עם זאת חשוב לאישה לזכור שהקפאת ביציות היום אינה מבטיחה הריון בעתיד. חשוב גם לזכור שהריון בגיל מאוחר כרוך ביותר סיבוכי הריון (רעלת הריון, סוכרת הריונית וכדומה).
לפיכך חשוב שהאופציה של הקפאת ביציות לא תעודד נשים לדחות את תכנון המשפחה לגיל מאוחר, אלא תהווה נדבך אחד מיני רבים בהחלטה כה חשובה ומכרעת בחייהן.
ליצירת קשר עם פרופ' שי אליצור לביצוע בדיקת אולטרסאונד מעקב זקיקים
לחצי כאן או התקשרי 053-3310987