לאחר השלמת כל הבדיקות שלכם נוכל להתאים לכם את הטיפול הטוב ביותר בשבילכם.
בהתאם לממצאים נחליט האם צריך טיפול בתרופות לגרימת ביוץ, הזרעה או טיפולי הפריה חוץ גופית – IVF.
הפריה חוץ גופית - טיפולי IVF כל השלבים:
טיפול הפריה חוץ גופית הוא טיפול הפוריות המתקדם ביותר היום והוא כולל מספר שלבים:
זריקות הורמונליות עבור הפרייה חוץ גופית
בשלב הראשון של הטיפול משתמשים בתרופות הורמונאליות (שניתנות לרב בזריקות) לצורך גיוס מספר ביציות שיתפתחו בשחלה.
רוב התרופות ניתנות בהזרקה תת-עורית באזור הבטן, מה שמאפשר הזרקה עצמית ע"י המטופלת. חלק מהתרופות מגיעות בעטי הזרקה ייעודיים וחלקן מגיעות באמפולות שמכילות אבקה של חומר פעיל ונוזל שמשמש להמיס את האבקה.
חשוב לקבל הדרכה אישית מהאחות לגבי אופן השימוש בתרופות אלו טרם תחילת הטיפול.
אנו שואפים להשיג בין 8-12 ביציות במחזור טיפול אחד. במהלך הזריקות תתבקשי לבצע מעקב של בדיקות דם (להורמונים אסטרדיול, פרוגסטרון ולעיתים גם LH) ואולטרסאונד למדידת קוטר הזקיקים המתפתחים ועובי רירית הרחם. בהתאם לבדיקות שלך ייתכן וייעשו שינויים במינון של התרופות במהלך הטיפול. משולבות במהלך הטיפול גם תרופות המונעות ביוץ מוקדם ואובדן הביציות.
זריקת הורמון HCG או דקאפפטיל
כאשר הנתונים של עובי רירית רחם, גודל הזקיקים והרמות ההורמונאליות מצביעים על קיומם של זקיקים בשלים, ניתנת זריקה המבוססת על הורמון ה- HCG (אוביטרל/פרגניל ) שמטרתה לגרום להבשלה סופית של הביצית בזקיק. זריקה זו ניתנת 32 עד 38 שעות לפני השאיבה. לעיתים נעדיף להשתמש בזריקת דקאפפטיל 0.1 לגרימת הביוץ, וזאת על מנת לשפר את ההבשלה של הביציות ולמנוע גירוי יתר שחלתי.
איך מתבצע הליך שאיבת ביציות בטיפול IVF?
שאיבת הביציות נעשית בחדר ניתוח של יחידת ה- IVF, לרב בהרדמה כללית. לכן עלייך להיות בצום מוחלט של לפחות 6 שעות (יש להימנע מאכילה, שתייה, לעיסת מסטיק ועישון).
השאיבה נעשית בהנחיית מתמר אולטרסאונד וגינאלי ונמשכת 10-20 דקות. מיד לאחר השאיבה מועברים נוזלי הזקיקים שנשאבים למעבדה ועם התעוררות שלך מההרדמה, בזמן אמת, תדעי מהו מספר הביציות שנשאבו לך.
מאחר ושאיבת הביציות הינה פעולה חודרני, בשכיחות מאוד נמוכה יתכנו סיבוכים, כגון: דימום מהשחלה, פגיעה בשלפוחית השתן או במעי.
במקביל לשאיבת הביציות ממך ימסור בן הזוג דגימת זרע. במקרים של זרע באיכות גבוהה ניתן לבצע הפריה בהליך הפרייה טבעית, הליך בו תא הזרע האיכותי ביותר חודר לביצית. במקרים של איכות זרע נמוכה או כישלונות חוזרים, תתבצע פעולת מיקרומניפולציה שמשמעותה הזרקת תא זרע בודד לתוך הביצית (ICSI).
התאוששות משאיבת ביציות
לאחר השאיבה תישארי להשגחה במחלקה כשעה עד שעתיים. שאיבת ביציות עלולה להיות כרוכה במעט כאב, דימום קל מהנרתיק ולחצים בבטן תחתונה. במידה ותבחיני שהכאב או הדימום אינם מתמעטים או מחריפים במהלך השעות הראשונות לאחר השאיבה או במידה ומופיעות תופעות כגון: כאבי בטן חזקים, תחושת עילפון, קושי בנשימה, חום, בטן תפוחה ביותר או כל תלונה חריגה אחרת יש לפנות בהקדם לרופא המטפל או לחדר מיון.
דמום וגינאלי קל בעקבות הדיקור הינו תופעה מוכרת ולרוב אין לה משמעות. דימום זה אינו דימום של נידה מאחר ואינו מגיע מחלל הרחם אלא מדופן הנרתיק.
החזרת העוברים לרחם
החזרת העוברים יכולה להיעשות ביום השני לאחר השאיבה כאשר העובר בן 2 עד 4 תאים, ביום השלישי בו העובר בן 4 עד 8 תאים, או ביום החמישי בו העובר מורכב מכ- 100 תאים: בלסטוציסט.
מועד ההחזרה ומספר העוברים המוחזרים ייקבע בהתאם למספר קריטריונים ביניהם: רצון בני הזוג, איכות העוברים, גיל האישה, מספר מחזורי טיפול ונתונים רפואיים נוספים. במידה ותרצי, בן זוגך או כל מלווה אחר מטעמך, מוזמן להיות נוכח בחדר אתך בעת ההחזרה.
איך הליך ההחזרה מתבצע?
תהליך החזרת העוברים לרחם נעשה ללא הרדמה, בהנחיית אולטרסאונד ומבוצעת באמצעות צינורית עדינה המוחדרת לחלל הרחם דרך תעלת צוואר הרחם. בדרך כלל תתבצע הפעולה כאשר שלפוחית השתן מלאה, לכן מומלץ לא לרוקן את שלפוחית השתן כשעתיים טרם ההחזרה, אלא אם נאמר לך אחרת.
במידה ולאחר ההחזרה יישארו עוברים עודפים באיכות טובה הם יוקפאו לצורך שימוש עתידי. חשוב לדעת שלא כל העוברים מתאימים להקפאה ויישרדו את הליך ההקפאה וההפשרה ולכן ורק העוברים האיכותיים ביותר מוקפאים.
כשבועיים לאחר ההחזרה תוכלי לבצע בדיקת הריון בדם לגלות האם את בדרך להגשמת החלום הנכסף.
הפריה חוץ גופית ללא הורמונים
בהפריה חוץ גופית עם הורמונים, ממתינים לגירוי שחלתי ולגדילת הזקיקים בתוכן נמצאות הביציות. בתהליך של הפריה חוץ גופית ללא הורמונים, ניתן לבצע את השאיבה בכל שלב שהוא ללא קשר לגודל הזקיקים.
גם בטיפולי פוריות ללא הורמונים, בדומה לטיפולים הרגילים, מתבצעת שאיבת ביציות (לרב בהרדמה מלאה קצרה). בשלב הבא הביציות צריכות לעבור תהליך של הבשלה במעבדה (לרב נמשך 24 שעות) ורק אותן ביציות שהבשילו ניתן להפרות או להקפיא. שיטה זו מומלצת לנשים עם רזרבה שחלתית טובה והרבה זקיקים בשחלות.
בנשים עם רזרבה שחלתית ירודה ומיעוט זקיקים בשחלות קיימת אפשרות לטיפול ללא הורמונים במחזור טבעי. שיטה זו מתאימה גם לנשים, שקיבלו בטיפולי פוריות מינון גבוה של הורמונים, אולם ללא התפתחות הרבה זקיקים בשחלות. במחזור הטבעי אנו עוקבים אחרי התפתחות הזקיק המוביל בשחלה (בבדיקות דם ואולטרסאונד זקיקים) כדי לקבוע מתי האישה תקבל זריקה לביוץ – לרב סביב היום השמיני או התשיעי של המחזור.
בטיפול הזה הצפי הוא שתשאב ביצית אחת בלבד. זהו גם החיסרון העיקרי של שיטה זו, שכן ביצית אחת בלבד, מקטינה את הסיכויים להיקלט להריון. חשוב לציין כי מחקרים שעקבו אחרי ילדים שהתפתחו כתוצאה מתהליך של טיפולי פוריות ללא הורמונים, מצאו כי התהליך לא גורם למומים בעוברים או לסיכונים.
הפריה חוץ גופית ללא הורמונים היא תהליך קצר יותר
יש לציין כי הפריה חוץ גופית ללא הורמונים, היא תהליך קצר יותר מהפריה חוץ גופית עם הורמונים וניתן לבצעו בכל שלב של המחזור החודשי של האישה. לכן היא מתאימה גם לנשים שמכורח הנסיבות קצרות בזמן ונאלצות לבצע טיפולי שימור פוריות, בהקדם האפשרי כמו חולות סרטן שצריכות להתחיל כימותרפיה או הקרנות בקרוב.
טיפולים כימותרפיים עלולים לפגוע בפוריות אך לא ניתן להתמהמה איתם, שכן הטיפול בסרטן צריך להיות מוקדם ככל האפשר. במקרים כאלו ניתן לבצע הפריה חוץ גופית ללא הורמונים, שכן ניתן לבצע זאת מיד וללא צורך להמתין לגירוי שחלתי באמצעות הורמונים.
האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.
ליצירת קשר עם פרופסור שי אליצור מומחה לטיפולי פוריות
לחצי כאן או התקשרי 053-3310987