טיפולי ivf הם הליכים מורכבים, אבל הסיכונים הם דווקא בשלב הטיפול ההורמונלי ובשאיבת הביציות * שיעור הסיבוכים עומד על פחות מ- 1%
בישראל מתבצעים מדי שנה כ – 30 אלף טיפולים של הפריה חוץ גופית.
מטרת הטיפולים לסייע לזוגות שלא יכולים להרות להיכנס להריון. מדובר בזוגות שבהם האישה סובלת מחסימה בחצוצרות או איכות זרע הגבר ירודה, ובזוגות שנכשלו בטיפולי פוריות אחרים כמו הזרעות, ואז ממליצים להם לעבור טיפולי הפריה חוץ גופית.
האישה מקבלת טיפול הורמונלי שנמשך עד שלושה שבועות. המטרה היא לגרום לכך שיגדלו יותר זקיקים עם ביציות באותו חודש. לאחר שבועיים שלושה מתבצעת שאיבת ביציות. הפעולה מתבצעת בחדר ניתוח בהרדמה כללית קצרה של 10-15 דקות.
באותו יום בן הזוג נותן את הזרע ובמעבדה מבצעים הפריה של הביצית והזרע. לאחר יומיים עד חמישה, כשהביציות המופרות מתפתחות במעבדה, מתבצעת החזרת הביציות המופרות לגופה של האישה. זו פעולה קצרה ולא כואבת שאורכת כמה דקות ומתבצעת ללא הרדמה בחדר ניתוח או בחדר פעולות. בתום ההליך משוחררת האישה לביתה.
כל יחידות ה – IVF בארץ עומדות תחת רגולציה של משרד הבריאות שמחייבת בדיקות כפולות של שני אנשי צוות בנקודות הרגישות, דוגמת זיהוי הביצית, הפריית הביציות והחזרתן לרחם. בהמשך מתבצע זיהוי של האישה בעזרת צמיד על ידה ובעזרת שני אנשי צוות, ומתבצע רישום מדוקדק של כל התהליך.
הסיכונים של התהליך הם בעיקר בטיפול ההורמונלי ובשאיבת הביציות. כך, למשל, עלול להיגרם גירוי יתר של השחלות בעקבות הטיפול ההורמונלי. סיבוכים אחרים, כמו דימום או זיהום, עלולים להיגרם במה¬ לך השאיבה. עם זאת, שיעור הסיבוכים עומד על פחות מאחוז.
הצוות הרפואי בכל היחידות עושה הכול כדי שהטיפול יסתיים בבטחה ובהצלחה. ישראל נחשבת לחלוצת דרך בתחום הפוריות, ונשים מכל העולם מגיעות לישראל כדי לעבור טיפולי פוריות בגלל המוניטין הרב. אין צורך לחשוש. כל העוסקים בפוריות בארץ משקיעים את כל מרצם, הידע ותשומת הלב שלהם לטובת המטופלות.
הכותב הוא ד"ר שי אליצור – מנהל יחידת ההפריה החוץ גופית באסותא ברמת החייל