חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

היסטרוסקופיה

היסטרוסקופיה אבחנתית

אחת הדרכים להעריך את חלל הרחם הינה בדיקת ההיסטרוסקופיה האבחנתית. בבדיקה זו מבוצעת הסתכלות ישירה לתוך חלל הרחם באמצעות סיב אופטי דק המוחדר דרך צוואר הרחם ומחובר למסך ומצלמה. הבדיקה אינה מצריכה הרדמה, אינה מחייבת את הרחבת צוואר הרחם ולרב אינה כרוכה בכאב. ברב המקרים הבדיקה מבוצעת במרפאה ועורכת כ -10-15 דקות.

היסטרוסקופיה

הרחם

הרחם הינו איבר המורכב מגוף הרחם שמורכב משריר (מיומטריום) וחלל פוטנציאלי שמצופה ברירית (אנדומטריום). רירית הרחם היא זו שמשגשגת במהלך החודש ונושרת בדימום במהלך הווסת. במהלך ההיריון הביצית עוברת הפריה על ידי הזירעון בתוך החצוצרה והעובר שמתפתח עובר לאורך החצוצרה ונכנס לרחם כשהוא בין 5-7 ימים (שלב הבלסטוציסט).

רירית הרחם

עם הגעתו לרחם העובר משתרש בתוך רירית הרחם ולכן הכרחי שרירית הרחם תהיה תקינה ותאפשר השרשה תקינה של העובר. בבדיקת ההיסטרוסקופיה ניתן לזהות ממצאים שנמצאים ברירית הרחם ועלולים להפריע להשרשה תקינה של העובר כמו פוליפים, הידבקויות, "נישה" של ניתוח קיסרי, מחיצה רחמית, שרירן שבולט לחלל הרחם וכדומה.

מהי המטרה של בדיקת היסטרוסקופיה אבחנתית?

בדיקת היסטרוסקופיה היא בדיקה ויזואלית של חלל הרחם, המשמשת בדרך כלל כבדיקה אבחנתית ראשונה במקרים שבהם הסימפטומים של המטופלת מעלים חשד לבעיה רפואית כמו גידול, הידבקויות בתוך הרחם, או מיומות (שרירנים). בדיקת ההיסטרוסקופיה מאפשרת לרופא המטפל להעריך את מצב חלל הרחם ולקבל החלטות לגבי בדיקות נוספות או טיפול מתאים.

כיצד מתבצעת בדיקת היסטרוסקופיה אבחנתית?

את הבדיקה מבצעים באמצעות צינורית דקה עם סיב אופטי (היסטרוסקופ) המוחדרת לחלל הרחם דרך הנרתיק וצוואר הרחם. במהלך הבדיקה יש צורך גם להרחיב את חלל הרחם ולהרחיק את דפנותיו זו מזו. את ההרחבה מבצעים באמצעות גז או נוזל שמוזלפים פנימה דרך ההיסטרוסקופ. ואז, לאחר הרחבת חלל הרחם, הרופא והמטופלת יכולים לצפות בצילומי הסיב האופטי על מסך טלוויזיה.

כמה זמן אורכת בדיקת היסטרוסקופיה?

הבדיקה אורכת כ 10-20 דקות. במרבית המקרים הבדיקה מתבצעת במרפאה הגינקולוגית ללא צורך באשפוז או הרדמה בבית חולים.

באילו ימים בחודש רצוי לבצע בדיקת היסטרוסקופיה?

הזמן המתאים לביצוע הבדיקה הוא החצי הראשון של המחזור החודשי. כלומר, בתקופה שבין סוף הדימום הווסתי ולפני הביוץ. הסיבה לכך היא שבתקופה זו של המחזור, רירית הרחם דקה יותר ומאפשרת תצפית טובה על חלל הרחם ודפנותיו.

כיצד יודעים מתי לבצע בדיקת היסטרוסקופיה אצל נשים שהמחזור שלהן אינו סדיר?

אצל מטופלות שאין להן מחזור חודשי סדיר, אפשר לבצע את הבדיקה בכל עת, מאחר וקשה יותר לצפות את מועד הבדיקה המתאים ביותר. לכן, גם קורה לעתים שהבדיקה נפסקת בשל קושי ויזואלי ויש לבצע אותה שוב במועד אחר.

האם בדיקת היסטרוסקופיה כואבת?

הצינורית אותה מחדירים לחלל הרחם היא דקה מאוד (2-3 מילימטרים בלבד) ולכן כמעט שאינה גורמת לכאב. עם זאת, מרבית הנשים יחושו לזמן קצר אי נוחות באזור הבדיקה ולעתים גם כאבים קלים המזכירים את כאבי הווסת. מטופלות שסובלות מרגישות גבוהה לכאב יכולות ליטול משככי כאבים לפני הבדיקה. במקרים קיצוניים, ניתן לבצע את הבדיקה בהרדמה כללית בבית חולים.

כמה זמן נמשך דימום אחרי היסטרוסקופיה אבחנתית?

אצל מטופלות רבות יופיע דימום חלש מיד לאחר הבדיקה או במהלך היומיים שלאחריה. הדימום יכול להימשך בין מספר שעות למספר ימים. דימום חזק יותר, שאינו נפסק, יכול להעיד על סיבוכים ואז חשוב לפנות מידית לרופא המטפל.

היסטרוסקופיה ניתוחית

במידה ומדובר בממצא גדול יש לבצע פעולת היסטרוסקופיה נוספת בהרדמה כללית, היסטרוסקופיה ניתוחית. פעולה זו מבוצעת בחדר ניתוח וכרוכה בהרחבה של צוואר הרחם על מנת לאפשר החדרת מכשירים לטיפול בממצא הרחמי. ניתן בהיסטרוסקופיה הניתוחית לבצע כריתה של פוליפים גדולים, כריתת מחיצה תוך רחמית, כריתת שרירן בחלל הרחם ועוד. לרב מומלץ להמתין כחודש לאחר הניתוח לפני כניסה להריון.

בנוסף לאבחון, בדיקת היסטרוסקופיה מאפשרת לבצע גם פרוצדורות כירורגיות באופן הכי פחות פולשני שניתן, וזאת, לצורך הסרת פוליפים ומיומות קטנות, טיפול בהידבקויות ברחם ובעיות נוספות. ההליך הוא אותו הליך, רק השימוש בו שונה.

שאלות נפוצות בנושא היסטרוסקופיה:

מטופלת לאחר היסטרוסקופיה אבחנתית יכולה לבחור לקיים יחסי מין מיד לאחר הבדיקה, אלא אם היא חשה בכאבים או באי נוחות משמעותית.

במרבית המקרים, ניתן לנסות להיכנס להריון כבר במחזור הראשון שלאחר הטיפול. במקרים מורכבים יותר, הרופא ימליץ להמתין מספר חודשים כדי שלמטופלת יהיה די זמן להתאושש והרחם יהיה מוכן להריון.

חלק מהחולות באנדומטריוזיס סובלות מחוסר פוריות, כאבים קשים בזמן הווסת, דימום רחמי חריג וסימפטומים נוספים, שנגרמים מהאדנומיוזיס. זהו מצב שבו יש מוקדים של רירית הרחם בתוך שריר הרחם עצמו (מיומטריום). שימוש בהיסטרוסקופיה אבחנתית יכול לסייע לזהות את מקור הבעיה ולקדם את הטיפול בה.

במהלך בדיקת ההיסטרוסקופיה מוחדר הסיב האופטי ישירות דרך הנרתיק כך שניתן לצפות בצורה טובה וישירה בקירות הנרתיק ולזהות האם קיימים נגעים שעלולים לגרום לכאבים בעת יחסי מין. 

הבדיקות המשלימות לבדיקת היסטרוסקופיה

בדיקת ההיסטרוסקופיה מאבחנת בצורה טובה ממצאים בתוך חלל הרחם אך אינה יכולה לזהות בצורה ודאית בעיות או מומים מבניים של גוף הרחם עצמו (כמו רחם חד קרני, רחם דו-קרני, מחיצה רחמית ועוד). בנוסף במהלך ההיסטרוסקופיה ניתן לראות את פתחי החצוצרות אך לא ניתן לזהות את מהלך החצוצרות לכל אורכן ולכן לא ניתן לזהות חסימות החצוצרות.

לשם כך קיימות בדיקות נוספות. למשל, בדיקת אולטרסאונד לרחם ולחצוצרות בשיטת ExEm foam, המאפשרת בחינה ויזואלית איכותית מאוד של מבנה הרחם כולו יחד עם הדמיית החצוצרות לכל אורכן. בדיקה זו מתבצעת ללא הרדמה ואינה גורמת לכאבים.

בדיקה נוספת היא אולטרסאונד תלת ממד של הרחם, שבה מתקבלת תמונה איכותית מאוד המאפשרת בחינה של כל גוף הרחם בתלת מימד על מנת לשלול בעיות מבניות ברחם.

חשוב לזכור

הבדיקה אינה מדגימה בצורה טובה את גוף הרחם שמורכב מהמיומטריום ולכן מאבחנת בצורה חלקית בלבד ממצאים כמו אדנומיוזיס (נגעי אנדומטריוזיס בתוך שריר הרחם) רחם דו קרני, שרירן תוך רחמי וכדומה. בנוסף, במהלך הבדיקה ניתן לזהות אך ורק את פתחי החצוצרות כך שהיא אינה מסוגלת לבדוק את תקינות החצוצרות לכל אורכן.

see and treat

במידה ונמצא במהלך הבדיקה ממצא קטן (פוליפ קטן, הידבקויות רחמיות עדינות) ניתן לעיתים לטפל בו כבר במהלך הבדיקה ללא צורך בהרדמה. שיטה זו מצריכה ציוד מיוחד ונקראת see and treat .

בדיקת "הקצף"

על מנת לבדוק את תקינות מבנה הרחם כולו ותקינות החצוצרות מומלץ לבצע את בדיקת "הקצף" EXFoam. בדיקה זו מאפשרת הדמיה מצוינת של הרחם, השחלות והחצוצרות במהלך בדיקת אולטרסאונד ויכולה במקרים רבים להחליף את בדיקת ההיסטרוסקופיה האבחנתית.

לפרטים נוספים ניתן להתקשר למרפאתו של פרופ' שי אליצור 

דילוג לתוכן