חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הידרוסלפינקס בחצוצרה (נוזל בחצוצרה)

hydrosalpinx הוא מצב לא תקין של חצוצרות, שבו הן חסומות ומלאות על ידי נוזל דלקתי. מצב זה, מכונה לעתים גם בשם סקטוסלפינקס (sactosalpinx) וכאשר מדובר בנוזל דמי שממלא את החצוצרות, התופעה מכונה המטוסלפינקס.
הידרוסלפינקס עשוי להופיע בעקבות זיהומים באגן, נוכחות חיידק הכלמידיה טרכומטיס, מחלת אנדומטריוזיס, על רקע סוגי סרטן מסוימים ואפילו בעקבות ניתוחים באגן. החסימה עצמה, נמצאת במקרים רבים בשתי החצוצרות גם יחד, אך לא תמיד. כמו כן, היא עשויה להיות ממוקמת באזורים שונים בחצוצרות – בצד שקרוב יותר לרחם ("חסימה קריבנית") או חסימה שממוקמת קרוב יותר לצד השני (בסמוך לשחלות). ייתכן גם מצב שתהיה חסימה בחצוצרות אך ללא נוכחות נוזל.

הידרוסלפינקס בחצוצרה

סימפטומים

הסימפטומים של הידרוסלפינקס משתנים ממקרה למקרה. לעתים, מצב זה מתבטא בכאבים באגן או בבטן ובמקרים אחרים אין כל תלונה על כאבים. לכן, ייתכן בהחלט מצב שבו יש לאורך זמן נוכחות נוזל בחצוצרות חסומות, אך הוא לא גורם לכאבים ולא מאובחן.
בכל מקרה, ההשלכה העיקרית של הידרוסלפינקס, היא פגיעה ביכולת להיכנס להיריון. זאת, גם במסגרת תהליך הפריה חוץ גופית. ההפרעה להריון, נובעת מעצם העובדה שהחצוצרות נוטלות חלק מרכזי בתהליך הכניסה להריון. זאת, הן מבחינת היותן מקום המפגש של תאי הזרע והביציות והן מבחינת היותן האיבר בו מתחיל העובר להתפתח.
החסימה של החצוצרות, אשר נמצאות בין הרחם לבין השחלות, גורמת למה שנקרא עקרות מכאנית. אנו עדיין לא מבינים לחלוטין מהם כל הגורמים להידרוסלפינקס וגם לא לגבי כל האופנים שבהם הוא מפריע להריונות. אך מההיבט המעשי, של אבחון וטיפול, מדובר בנושא וותיק, שכבר הצטבר לגביו ניסיון רב ויש מה לעשות בנידון.

אבחון

אבחון הידרוסלפינקס נעשה באמצעות צילום רחם – שהוא למעשה גם צילום של החצוצרות ומאפשר הדמיה של הן של הרחם והן של החצוצרות בעזרת טכניקות שונות. החסימה אגב, משפיעה על צורת החצוצרות, שהן באופן רגיל צינוריות דקות למדי.
בדיקת צילום הרחם כרוכה באי נעימות וצורך בקרינה וכיום ניתן להחליף אותה בבדיקת US שכוללת הזלפת חומר ניגוד ונקראת סונו-היסטרוסלפינגוגרפיה ("בדיקת קצף"). אפשרות נוספת, היא ביצוע ניתוח אנדוסקופיה של חלל הבטן (לפרוסקופיה) במהלכו ניתן לאבחן ולטפל במצב במידת הצורך.

טיפול

ניתן לעיתים לנסות ולפתוח חסימות בחצוצרות ולהחזירן למצבן התקין בתהליך של צינטור חצוצרות או במהלך לפרוסקופיה וזאת בכדי לשפר את היכולת להרות באופן רגיל. יחד עם זאת, מכיוון שלרב לא ניתן לטפל בגורם שהוביל לחסימה יש סיכון שהחסימה תחזור שנית לאחר התיקון.
הטיפול במצב של הידרוסלפינקס שהינו המצב החמור ביותר של חסימה בחצוצרה הינו כריתת חצוצרה במהלך לפרוסקופיה. אם מדובר בכריתת חצוצרה בודדת והשנייה תקינה, יש עדיין סיכוי להריון טבעי.
חשוב להבין שגם כשהאישה פונה לטיפולי הפריה חוץ גופית, בהם למעשה עוקפים את החסימה בחצוצרה, מומלץ עוד לפני התחלת הטיפול לכרות ממצא של הידרוסלפינגס וזאת מכיוון שידוע שממצא זה יכול להפחית בכ – 50% את הסיכוי להריון בטיפול IVF! דבר זה נובע ככל הנראה ממעבר של נוזל דלקתי מהחצוצרה ישירות לתוך חלל הרחם, נוזל שמפריע להשרשה תקינה של העובר ברחם במהלך הטיפול.
האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.

דילוג לתוכן