האם החזרה של עובר בלסטוציסט משפרת את סיכויי ההצלחה?

החזרה של עובר בלסטוציסט

במהלך ההתפתחות של הריון טבעי ההפריה של הביצית והזירעון מתרחשת בחצוצרה של האישה וכשבוע לאחר ההפריה, העובר מגיע לרחם ומשתרש ברירית הרחם. שלב התפתחותי זה בחיי העובר נקרא בעגה המקצועית "בלסטוציסט". בשלב זה העובר מורכב כבר מכמה מאות של תאים. כאשר מדובר בהפריה חוץ גופית ההפריה עצמה מתרחשת במעבדה והעובר מגיע לשלב הבלסטוציסט לאחר 5-6 ימים מהפריה. העובר לא יכול להתפתח במעבדה מעבר לשלב הזה ולכן בטיפולי הפריה חוץ גופית ניתן להחזיר את העובר לרחם בין 2-6 ימים מההפריה. החזרה של עובר בשלב הבלסטוציסט לרחם יכולה להגדיל משמעותית את הסיכוי לקליטת ההריון.

מהו בלסטוציסט איכותי?

בטיפולי פוריות המטרה היא להוביל להריון ולידה של תינוק בריא לאימא בריאה! לכן על הצוות הרפואי לבחור את העובר בעל סיכויי ההשרשה הגבוהים ביותר. בלסטוציסט איכותי זהו עובר שגדל כחמישה ימים בתנאי מעבדה, הוא מורכב מכמה מאות תאים ומכיל גם נוזל. נתונים אלו מעידים על לכידות טובה של התאים הפנימיים ועל התפתחות מיטבית של העובר. החזרת העובר לרחם בשלב זה מגדילה את הסיכוי לקליטת ההריון, מה גם שהמבחינה הביולוגית זהו השלב הנכון והטבעי ביותר.

יתרונות לעומת חסרונות

כיום הדעות מעט חלוקות לגבי מועד החזרת העובר אל הרחם. התומכים בגידול לשלב הבלסטוציסט מציינים שהחזרת בלסטוציסט מעלה את שיעור ההריונות לטיפול ומאפשר להחזיר לרחם עובר בודד ולא עוברים רבים ובכך למנוע הריון מרובה עוברים שכרוך בעליה בסיכון ללידות מוקדמות, פגות קיצונית וסיבוכי הריון נוספים. המתנגדים טוענים כי הרחם הוא הסביבה הטבעית והטובה ביותר להתפתחות העובר ולכן זהו המקום הטוב ביותר עבורו להתפתח, כך שיש היגיון בהחזרת עוברים לרחם מוקדם ככל הניתן.

החזרת בלסטוציסט מופשר לרחם

תחום ההפריה החוץ גופית הולך ומתפתח לאורך השנים. אחת מפריצות הדרך הגדולות ביותר הושגה לאחרונה עם פיתוח שיטה חדשה של הקפאת עוברים. שיטה זו של הקפאת עוברים מאפשרת לשמר את העוברים כמעט מבלי לפגוע באיכותם. היא בהחלט תורמת רבות לאפשרויות הטיפוליות שכן סיכויי השתרשות בלסטוציסט מופשר אינם פחות טובים בהשוואה להחזרת בלסטוציסט טרי וייתכן שאף טובים יותר בגלל שבהחזרת בלסטוציסט מופשר רירית הרחם מתפתחת באופן טבעי יותר ומאפשרת השתרשות טובה יותר. נראה כי לעוברים המוקפאים יש פוטנציאל גדול יותר להריון מוצלח עבור נשים מסוימות.

מה עדיף בלסטוציסט או טרי?

כיום הגישה השתנתה ורופאים רבים מעדיפים להחזיר כמות קטנה יותר של עוברים לתוך הרחם ולהקטין את הסיכון של הריון מרובה עוברים. גידול בלסטוציסט מאפשר להחזיר עובר בודד בעל סיכויי השתרשות גבוהים, כאשר חלק מהנתונים מעידים שישנה עדיפות להחזרת עוברים מופשרים בעיקר לרחם של נשים שלהן תגובת יתר לטיפול ההורמונלי. במקרים אלו סיכויי השתרשות בלסטוציסט מופשר הנם גבוהים יותר ומאפשרים קליטה טובה יותר של ההריון.

הגישה הרווחת: פחות עוברים

העובדה שניתן להקפיא עוברים בצורה טובה, ובעת הצורך להפשיר אותם ולהחזיר לרחם האישה, כאשר לא פעם פעולה זו אף מגדילה את הסיכוי להצלחה, מובילה למגמה שהולכת וצוברת תאוצה בקרב מומחי פריון בארץ ובעולם והיא החזרת עובר אחד או שניים לרחם ולא יותר מכך. מה גם שמטופלות אינן צריכות לחשוש מהקפאת עוברים, ובמקרים רבים, פעולת זו אף תשפר את הסיכוי לקליטת ההריון והשתרשות העובר ברחם האישה. יחד עם זאת חשוב לזכור שלא כל עובר מתאים להקפאה ובמידה ויוקפאו עוברים באיכות לא מספקת סיכויי ההשרשה שלהם יהיו נמוכים ביותר.

לסיכום

החידושים בתחום ההפריה החוץ גופית מגדילים את הסיכויים להצלחת הטיפול. במקרה של ריבוי עוברים קשה מאוד לדעת איזה מהעוברים להחזיר ולמי יש את סיכויי ההשרשה הטובים ביותר. לאחר חמישה ימים של התפתחות העוברים במעבדה התמונה ברורה יותר ואז ניתן בהחלט לראות מי הם העוברים המתפתחים ולהחדיר לרחם עובר או שניים בעלי פוטנציאל השתרשות טוב יותר. כמו כן שיטת הקפאת העוברים החדשנית תורמת רבות לסיכויי השתרשות של העוברים המופשרים. הטכנולוגיות החדשות מאפשרות לנו להתאים את הטיפול הנכון למטופלת ובכך לשפר את הסיכוי להריון ולידה.

דילוג לתוכן