דיקור מי שפיר

מי שפיר הם הנוזלים שמקיפים את העובר ברחם. המים הללו הם סביבת ההתפתחות של העובר, והם משמשים גם כבולמי זעזועים המגנים על העובר בתוך הרחם לאורך חודשי ההיריון. מקור המים הם הפרשות העובר בראשית ההיריון ובהמשך מהשתן שלו. כמו כן מכילים המים תאי עור שנושרים מהעובר וכן תאים ממערכת הנשימה והעיכול שלו. התאים האלו נושאים את הכרומוזומים שמכילים את המידע הגנטי של העובר – ה DNA שלו. בדיקת מי שפיר נועדה לבדוק את המטען הגנטי של העובר כדי לגלות מומים כרומוזומליים כמו תסמונת דאון.
מתי מומלצת בדיקת מי שפיר?

  • נשים ששייכות לקבוצות הבאות נשלחות לבצע דיקור מי שפיר:
  • נשים שהרו לאחר גיל שלושים וחמש.
  • נשים שיש להן סיכון מוגבר לעובר עם תסמונת דאון בשל גילן או בדיקת סינון אחרת.
  • במקרים בהם יש חשד למום פתוח בתעלה העצבית של העובר בגלל רמה גבוהה בחלבון העוברי.
  • במקרים של סיכון יתר למחלה תורשתית. כמו אישה נשאית ל X שביר.
  • במקרים בהם האישה נדבקה במחלה זיהומית כמו CMV אפשר לבדוק האם העובר נדבק בזיהום.

נשים ששייכות לקבוצות אלו יופנו בצורה שגרתית לביצוע הבדיקה. אך למעשה כל אישה המעוניינת לבצע את הבדיקה תוכל לבקש זאת.

דיקור מי שפיר

תהליך ביצוע הבדיקה

באמצעות אולטרה סאונד בוחר מבצע הבדיקה את המקום המתאים ביותר להחדרת המחט. אחרי שמחטאים את העור מחדירים מחט דקיקה דרך דופן הבטן אל שק מי השפיר. המחט שואבת כעשרים וחמש סמ"ק מהנוזל הקיים שם. לכל אורך הדיקור עוקב הרופא אחר הנעשה על מסך האולטרה סאונד וזאת כדי למנוע פגיעה בעובר. הבדיקה נמשכת לרוב מספר דקות.

הדקירה גורמת לכאב קל שדומה לכאב שנגרם בעת לקיחת דם. אחרי הבדיקה עשויה האישה לחוש כאב קל במקום הדיקור. כמו כן עשויות להיות התכווצויות קלות כעשרים וארבע שעות לאחר ביצוע הבדיקה – להפגת הכאבים ניתן ליטול משכך כאבים. לאחר ביצוע הבדיקה מומלץ להרבות במנוחה למשך כעשרים וארבע שעות. כמו כן מומלץ להימנע ממאמץ במשך שבעים ושתיים שעות מעת ביצוע הבדיקה.

מה בודקים?

בדיקת מי השפיר בודקת מצבים בהם יש חסר או עודף של כרומוזום או קטע ממנו. הבדיקה לא נותנת כל מידע על מומים שהם לא כרומוזומליים. באופן שגרתי לא בודקים הימצאות מחלות גנטיות ספציפיות. רק במקרה שידוע כי ההורים נשאים למחלה מסוימת ייבדקו זאת. בנוסף לבדיקת הכרומוזומים הרגילה אפשר לבצע גם בדיקה שנקראת צ'יפ גנטי והיא בודקת שלל תסמונות גנטיות.

תשובות הבדיקה

היות והתאים צריכים להתפתח בתנאי מעבדה עד שאפשר יהיה לפענח אותם ולהסיק מסקנות על העובר ועל הDNA שלו, יחלפו כשלושה שבועות עד שיתקבלו התוצאות. קצב צמיחת התאים אינו תלוי בתוצאות הבדיקה ולכן עיכוב אינו מעלה חששות. דיקור מי שפיר יוכל גם לתת לכם תשובה וודאית לגבי מין העובר. יש מקרים נדירים בהם התאים יתפתחו בקצב איטי מאוד או לא יתפתחו בכלל ולא תמיד אפשר יהיה להסיק מסקנות מהמים שנשאבו.

ניתן לבקש לשמור את המים, וזאת כדי שאפשר יהיה לבצע בדיקות נוספות בהמשך ההיריון במידה ויצוצו תופעות או שאלות – אפשר יהיה לבדוק בדיקות נוספות בלי לבצע דיקור מחדש. יש לציין כי כמות המים שנשאבת אינה משמעותית ביחס לכמות המים שיש בשק ההיריון. עובדה זו מסבירה כי השאיבה אינה מפריעה לעובר. אמנם לבדיקה זו יש סיכונים מסוימים כמו זיהום, פגיעה בעובר ועוד. אך כאשר היא מתבצעת ביד מקצועית ואמונה תוכלי להיות רגועה.

ליצירת קשר עם פרופ' שי אליצור לביצוע בדיקת אולטרסאונד מעקב זקיקים
לחצי כאן או התקשרי 053-3310987

דילוג לתוכן