חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מומחה לאנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס הינה מחלה דלקתית תלוית – אסטרוגן (הורמון המין הנשי) הפוגעת ב- 5-10% מאוכלוסיית הנשים בגיל הפוריות. התסמינים המרכזיים הם כאבים עזים בזמן הווסת, כאבי אגן כרוניים, כאבים בזמן קיום יחסי מין וקשיים להרות. אם הנך סובלת מאנדומטריוזיס עליך לפנות למומחה למאנדומטריוזיס לקבלת בדיקה מקיפה וטיפול. 

נהוג היום לחלק את מחלת האנדומטריוזיס בהתאם למיקומם של הנגעים:

  • אנדומטריוזיס פריטונאלי שטחי – נגעים מפושטים בחלל הבטן והאגן. עלול לגרום לכאבים עזים אך קשה מאוד לאבחון בבדיקות ההדמיה השונות.
  • אנדומטריוזיס עמוק (DIE) – נגעים עמוקים בין קיר הרחם האחורי למעיים, לשחלות ולרצועות האגניות. עלול לגרום לכאבים עזים בקיום יחסי מין ופגיעה בכליות עקב חסימה של השופכנים.
  • אנדומטריומה – ציסטה אחת או מספר ציסטות עם נוזל עכור של אנדומטריוזיס בתוך השחלה. עלול לגרום לפגיעה קשה ב"רזרבה" השחלתית.
  • אדנומיוזיס – מוקדי אנדומטריוזיס בתוך שריר הרחם (המיומטריום). עלול לגרום לכאבים קשים והפרעה בהשרשה של העובר ברחם.
מומחה למאנדומטריוזיס | ד"ר שי אליצור

חשוב לזכור

לכל אישה יכולים להיות שילוב של מספר סוגים של אנדומטריוזיס ולכן חשוב לבצע הערכה מוקדמת מקיפה של היקף המחלה לפני החלטה על הטיפול.

בעיות פוריות בקרב נשים עם אנדומטריוזיס

נשים עם אנדומטריוזיס סובלות בשכיחות גבוהה יותר מבעיות של חוסר פוריות בהשוואה לאוכלוסיית הנשים הכללית. הדבר יכול לנבוע מסיבות שונות כמו:

  • הידבקויות באגן
  • חסימה של החצוצרות
  • דלקת כרונית באגן שמזיקה לביציות ולתהליך השרשת העובר ברחם
  • פגיעה בשחלות עקב ציסטות (אנדומטריומות)

הצורך בטיפול ייחודי על ידי רופא מומחה לאנדומטריוזיס

כל הטיפולים התרופתיים שניתנים באנדומטריוזיס (כמו גלולות למניעת הריון, תכשירי פרוגסטרון, התקנים תוך רחמיים המפרישים פרוגסטרון, זריקות דקאפפטיל ועוד) אינם מאפשרים לאישה להרות כך שחייבים להפסיקם עם תחילת התכנון להרחבת המשפחה. יתר על כן, טיפולי הפוריות, שכרוכים לרב בשימוש בתכשירים הורמונאליים, עלולים אף להחמיר את מחלת האנדומטריוזיס עקב השפעתן על הנגעים!

לפיכך, טיפולי פוריות בנשים עם אנדומטריוזיס נעשים על ידי רופאים מומחים הן לפוריות והן לאנדומטריוזיס שילוב ייחודי, שמאפשר לתת מענה למורכבות הרבה של נושא הפוריות אצל מטופלות עם אנדומטריוזיס.

לסיכום

אנדומטריוזיס הינה מחלה שיכולה להופיע בצורות שונות אצל נשים שונות והטיפול חייב להיות מותאם לכל אישה ואישה בנפרד ובאופן ייחודי בהתאם להיקף המחלה, מצבה המשפחתי, גילה ועוד.

גם במקרים בהם המטופלת אינה מתכנת עדיין להרות, יעוץ מתאים יאפשר לתכנן נכון את ההמשך. חשוב לזכור שטיפולים מסוימים, כמו שימור פוריות על ידי הקפאת ביציות למשל, אינם אפשריים בכל שלב ובמקרים מסוימים עיכוב בטיפול עלול לגרום למטופלת "לאחר את הרכבת".

חשוב לדעת! החל משנת 2018 כל אישה עם אנדומטריוזיס, שנמצאת בסיכון מוגבר לאי ספיקה שחלתית מוקדמת, תהיה זכאית לקבל במימון המדינה טיפולים להקפאת ביציות!

אנדומטריוזיס - שאלות נפוצות

רירית הרחם הינה רקמה שאמורה להיות במצב התקין אך ורק בחלל הרחם.
באנדומטריוזיס נוצר מצב בו יש שגשוג של רירית הרחם במקומות בהם היא לא צריכה לגדול כמו בציסטה בשחלה, על רצועות שונות באגן, בקרום הצפק בבטן, בצמוד למעיים ולשלפוחית השתן ועוד.
הרירית מגיבה לשינויים ההורמונאליים החודשיים בשגשוג ולאחר מכן בזמן הווסת בדימום וכך נוצר תהליך דלקתי ממושך באגן שגורם לכאבים והידבקויות.

באישה שמתלוננת על כאבים עזים בזמן ווסת, כאבים ממושכים במהלך כל החודש באגן וכאבים בזמן קיום יחסי מין יש לחשוד במחלה.
על מנת לאבחן אנדומטריוזיס יש לגשת למומחה לאנדומטריוזיס אשר יבצע בדיקה גניקולוגית קפדנית, US אגן מכוון לנגעים וניתן לבדוק רמות של הסמן 125 CA בדם.
האבחון הסופי נעשה בלפרוסקופיה בו נצפים מוקדי האנדומטריוזיס ונשלחים לבדיקה פתולוגית אבל לרוב אין צורך באבחון זה.

קיימות מספר השערות לגורמים להיווצרות המחלה.
אחת התיאוריות גורסת שהאנדומטריוזיס נוצר מדימום וסתי שעובר אחורה מהרחם דרך החצוצרות ומתפשט באגן ובחלל הבטן. דימום כזה קיים אצל רב הנשים אבל בנשים עם אנדומטריוזיס ייתכן וקיים פגם חיסוני באגן שמאפשר לתאים האלו להתפתח במקום שהם יהרסו.
תיאוריה אחרת טוענת שמוקדי האנדומטריוזיס מתפתחים עוד לפני קבלת הווסת הראשון ואינם תלויים כלל בדימום הווסתי.

הרבה נשים סובלות מכאבי בטן בזמן הווסת ולרובן לשמחתנו אין אנדומטריוזיס אבל לחלקן אכן יש אנדומטריוזיס! כדאי להיבדק!
במידה ואת סובלת גם מתופעות נוספות במהלך הווסת כמו כאבים ודימומים בזמן יציאות, עצירות קשה, קשיים וכאבים במתן שתן או כאבים ממושכים במהלך כל החודש וכאבים בזמן יחסי מין הסיכוי שיש לך אנדומטריוזיס גדול יותר.

אנדומטריוזיס יכול להתבטא בכאבי אגן בזמן וסת, כאבי אגן כרוניים בכל מהלך החודש, כאבים בזמן קיום יחסי מין, כאבים וקושי ביציאות בזמן ווסת, תלונות אורינריות בזמן ווסת וקושי להרות.

בהחלט, לאנדומטריוזיס יש גם טיפולים תרופתיים וגם טיפולים כירורגיים.
הטיפולים התרופתיים מטרתם לדכא את הפעילות ההורמונאלית ולמנוע את הדימום הווסתי על מנת שהמוקדים לא ישגשגו ולא ידממו בזמן הווסת.
טיפולים אלו כוללים גלולות למניעת הריון (לרוב ניתנות ברצף ללא הפסקה), זריקות לדיכוי ביוץ כמו לוקרין או דקאפפטיל, גלולות שמכילות פרוגסטרון בלבד כמו סרזט או ויזאבל ועוד.
בגלל אופי הטיפול התרופתי במניעת הביוץ במהלך הטיפול התרופתי לא ניתן להרות באופן ספונטאני.
טיפולים ניתוחיים לרוב מבוצעים בלפרוסקופיה כשבמהלך הניתוח המטרה היא לכרות כמות רבה ככל הניתן של מוקדי אנדומטריוזיס.
במקרים רבים אנו משלבים טיפולים תרופתיים וניתוחיים יחדיו כדי להגיע לאפקט טיפולי מרבי.

בהחלט. יש מגוון טיפולים שצריך להתאים לכל אישה על פי מצבה ורצונה. כאמור במהלך טיפולים תרופתיים לא ניתן להרות ולכן הם אינם מתאימים כשהאישה מנסה להרות.
נשים רבות שהחלו לקחת גלולות בגיל צעיר כאמצעי מניעה מאובחנות עם אנדומטריוזיס רק לאחר הפסקת הגלולות ותחילת הניסיונות שלהן להרות. אין זה בגלל שהגלולות גרמו לאנדומטריוזיס, אלא להפך! האנדומטריוזיס טופל למעשה מבלי שאובחן ורק עם הפסקת הטיפול בגלולות מופיעות התלונות.

יש מגוון ניתוחים לאנדומטריוזיס ומומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום לפני החלטה על ניתוח. רוב הניתוחים נעשים בלפרוסקופיה אבל בגלל ההידבקויות הרבות באגן לרוב מדובר בניתוחים מורכבים מאוד.
מטרת הניתוח היא הסרה כירורגית של מירב הנגעים של האנדומטריוזיס תוך כדי ניסיון למינימום סיבוכים ניתוחיים.
חשוב לעשות הערכה טרום ניתוחית טובה בנוגע להיקף הנגעים על מנת שניתן יהיה להיערך בהתאם מבעוד מועד.
לעיתים יש צורך בשיתוף פעולה עם כירורג כללי או אורולוג במידה והנגעים מערבים את המעיים או את שלפוחית השתן והשופכנים.
חשוב גם לזכור שניתוחים חוזרים ובעיקר כריתות חוזרות של ציסטות שחלתיות עלולות לפגוע בתפקוד השחלתי.

בהחלט. על פי חומרת המחלה ופרמטרים נוספים יש להתאים לכל אישה וזוג את טיפול הפוריות המיטבי בשבילם.
ככלל, ההורמונים שבהם משתמשים במהלך טיפולי פוריות עלולים לגרום להתלקחות מוקדי האנדומטריוזיס ולכן יש צורך להשתמש בפרוטוקולים טיפוליים מיוחדים שימנעו זאת.
כמו כן, פעולת שאיבת הביציות והחזרת העוברים בנשים עם אנדומטריוזיס עלולה לגרום לדלקות באגן וסיבוכים נוספים ולכן יש צורך במיומנות רבה וניסיון רב בטיפול בנשים עם אנדומטריוזיס.

רפואה משלימה כשמה כן היא. היא משלימה את הטיפול הרפואי הקונבנציונאלי וגם באנדומטריוזיס יש לה מקום חשוב ביותר בטיפול, ויכולה להקל על הכאבים במהלך הטיפול ולאפשר את המשך הטיפולים עד להשגת ההיריון המיוחל.

חלק מהנשים שסובלות מאנדומטריוזיס אכן סובלות גם מקשיים להרות אבל לא כולן. במידה ויש לך אנדומטריוזיס ואת נאלצת לעבור טיפולים על מנת להרות צריך לזכור שטיפולי פוריות בנשים עם אנדומטריוזיס מהווים אתגר מיוחד ומצריכים התייחסות מיוחדת למחלה. על ידי כך ניתן להגביר את סיכויי ההצלחה של הטיפול תוך כדי הקטנת הסיכונים הכרוכים בטיפול.

בהחלט. הרבה נשים עם אנדומטריוזיס נכנסות להריון באופן טבעי לגמרי! ככלל, בתקופת ההיריון בגלל הורמון ההיריון (פרוגסטרון) מוקדי האנדומטריוזיס אינם משגשגים או מדממים ויש הטבה משמעותית במחלה.
יחד עם זאת, אם את לא מצליחה להרות תוך מספר חודשים ויש לך אנדומטריוזיס כדאי לא לבזבז זמן יקר ולהתחיל בהקדם האפשרי בבדיקות וטיפולים כדי לקצר את משך הזמן שעד להריון.
יש לזכור שאם הפסקת הטיפולים התרופתיים לאנדומטריוזיס (כמו גלולות למשל) עולה הסיכון שהמחלה תתגבר ותתפשט ולכן כדאי לצמצם את משך הזמן מהפסקת הגלולות ועד להשגת ההריון.

לקריאת מידע חשוב נוסף בנושא אנדומטריוזיס >>>

האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.

דילוג לתוכן