מדובר במצב בו בני הזוג מקיימים יחסי מין סדירים (2-3 פעמים בשבוע) במשך תקופה של כשנה אך אינם מצליחים להרות.
מחצית מהזוגות יצליחו להרות לאחר שלושה חודשים, ואילו כתשעים אחוז יהרו לאחר שנה. זוגות שלא מצליחים להרות כחלוף שנה יוגדרו כבעלי בעיית פוריות.

מהם הגורמים לאי פריון?
אי פריון עלול להיגרם מסיבות שונות, במידה ובני זוג מקיימים יחסי מין סדירים, במשך תקופה של כשנה, ללא שימוש באמצעי מניעה, אך האישה לא הרתה, יתכן וקיימת בעיה שמצריכה אבחון. הבעיה עשויה להיות קלה או מורכבת, עשויה להיות קשורה לגבר או לאישה אבל חשוב ראשית לאבחן מהי בדיוק הבעיה ובהתאם להציע טיפול מתאים על מנת לאפשר לבני הזוג להרות.
ככלל רק לאחר שחלפה שנה של ניסיון להרות ללא הצלחה, מומלץ לפנות למומחה פוריות לבדיקה. יחד עם זאת, בגלל העובדה שרמת הפוריות יורדת לאחר גיל 35, לנשים מעל גיל 35 מומלץ לפנות לייעוץ כבר לאחר חצי שנה של ניסיונות להרות. גם במקרים בהם המחזור אינו סדיר, האישה עברה ניתוחי בטן בעברה או הפלות, או קימת בעיה רפואית אצל האישה או הגבר מומלץ לפנות למומחה פוריות עוד בטרם חלפה שנה של ניסיון להרות.
הגורמים השכיחים אצל גברים קשורים ברמה נמוכה של טסטוסטרון, רמה גבוהה של פרולקטין, בעיות מולדות שפוגעות בייצור הזרע, בעיות רפואיות שהתפתחו לאורך חיי הגבר ובעיות סביבתיות שפוגעות בספירת הזרע ובאיכותו. אצל נשים, הסיבות המוכרות לאי פריון קשורות בגיל, בבעיות בביוץ, בעיות מכניות שלא מאפשרות מפגש בין הזרע לביצית ובעיות ברחם המונעות את השתרשות העובר.
מהו אי פריון ראשוני?
אי פריון ראשוני הינו אי פריון בו האישה לא הרתה מעולם, זהו מצב של בני זוג שמעולם לא נולד להם ילד ואינם מצליחים להרות.
מתי מומלץ לגשת לרופא פריון במצב של אי פריון ראשוני?
במקרה של אי פריון ראשוני מומלץ כבר לאחר שנה של ניסיון ללא הצלחה ולעתים אפילו לפני כן, לפנות לרופא פריון. מוטב שלא לחכות מעבר לכך, במיוחד אצל זוגות שעברו את גיל 30, משום שלא משנה מה מקור הבעיה לאי פריון (הגבר או האשה), חשוב לזכור שרמת הפוריות של נשים יורדת בצורה משמעותית לאחר גיל 35.
מהו אי פריון שניוני?
אי פריון שניוני מתייחס לבני זוג שכבר הצליחו להרות בעבר באופן ספונטני, אך לא מצליחים להרות שוב במשך חצי שנה של ניסיונות נוספים. גם מצב של הפלות חוזרות ונשנות לאחר היריון אחד לפחות שהסתיים בלידה מוצלחת, יוגדר כאי פריון שניוני.
מהם הגורמים לאי פיריון שניוני?
אי פריון שניוני מעיד, על פי רב, על התפתחותה של בעיה חדשה שלא היתה קיימת קודם. הבעיה יכולה להיות תוצאה של סיבוכים בלידה הקודמת, סיבוכים בעקבות הפלה או פרוצדורה רפואית גניקולוגית כלשהיא, או שיבוש בפעילות המערכת ההורמונלית שפוגעת בביוץ והשפעת גיל האישה. כיוון שיש מגוון סיבות לאי פריון שניוני, חשוב למצוא את הגורמים הספציפיים המשפיעים על כל זוג בנפרד ולהתייעץ עם מומחה פוריות באשר לטיפול המתאים.
מתי יש לפנות לרופא?
סיכוייהם של זוגות, שאינם סובלים מבעיות פוריות, להרות הם כ-25% בכל חודש, כך שבתום שנה כ- 85% מהזוגות יצליחו להרות. לכן, במידה וחלפה שנה במהלכה בני הזוג מנסים להיכנס להריון ללא הצלחה רצוי לפנות לרופא פריון לבירור בעיות פוריות. לאחר בירור מקיף ואיתור הבעיה ניתן להתאים את הטיפול. במקרים שגיל האישה הוא מעל גיל 35 מומלץ לפנות לבירור כבר לאחר חצי שנה של ניסיון ללא הצלחה. כמו כן גם במקרים שמדובר בבעיה ידועה, כמו למשל: מחזורים שאינם סדירים, כאבים חזקים במהלך תקופת הווסת, ניתוחים בעבר, היסטוריה של הפסקות הריון, בעיות פוריות במשפחה, וכו' רצוי לפנות להיבדק קודם לכן.
אבחון הבעיה
בכל מה שקשור לאי פריון ראשוני או משני אבחון הבעיה הוא לא פעם אתגר של ממש. כיוון שמדובר על מערכת מורכבת שכוללת פרטים שונים, הן אצל הגבר והן אצל האישה. במהלך הבירור יישלחו הן האישה והן הגבר לבדיקות שונות על מנת לבדוק לנסות ולאבחן מהן בדיוק הבעיות ועל ידי כך להבין מה יהיה הטיפול היעיל ביותר לשם השגת הריון תקין.
תכנית טיפולית מותאמת
לאחר השלמת הבירור, לאחר שהוסקו מסקנות לגבי הבעיות שמפריעות לבני הזוג להרות ולהביא ילד לעולם, תיבנה תוכנית טיפולית מתאימה שנועדה לפתור את הבעיות שהתגלו ולסייע לבני הזוג להצליח להרות. יש מגוון נרחב של טיפולים והתחום מתפתח ומתקדם מאוד. ההמלצה היא לבחור מומחה פוריות מומלץ שבקיא בכל טיפולי פוריות השונים ושילווה את בני הזוג לכל אורך התהליך. על ידי כך יצליחו בני הזוג להגיע להריון המיוחל בדרך המהירה והקלה ביותר.
מהו אי פריון בלתי מוסבר וכיצד מאבחנים אותו?
לעתים קורה שזוגות שאינם מצליחים להרות עוברים בדיקות אך אין אף ממצא שיכול להצביע על גורם ברור לאי הפריון. לצורך אבחון אי פריון בלתי מוסבר שוללים את כל הסיבות המוכרות לאי פריון באמצעות סדרה ארוכה של בדיקות.
מהו הטיפול הניתן במקרה של אי פריון בלתי מוסבר?
כאשר לא מצליחים לאתר את הגורם לאי פריון ומאבחנים אותו כאי פריון בלתי מוסבר, הטיפול לרוב מתחיל בגירוי שחלתי בעזרת תרופות הגורמות להגדלת כמות הזקיקים, בשילוב עם הזרעה תוך רחמית של זרע בן הזוג ישירות לרחם האישה. השימוש בכדורים כמו כלומיפין, ולטרזול או זריקות של גונדוטרופינים, גורם להתפתחות של יותר מזקיק אחד, ומגדיל כך את הסיכוי להריון במקרים של אי פריון בלתי מוסבר.
מדוע לא מבצעים טיפולי הפריה חוץ-גופית כקו טיפולי ראשון באי פריון בלתי מוסבר?
רופאי פריון המתמחים באי פריון בלתי מוסבר ימליצו לכם על פי רוב להתחיל במספר מחזורים של טיפול שאינו פולשני, כמו הגדלת מספר הזקיקים, השבחת הזרע והזרעה תוך רחמית. כאמור, טיפולים אלה מגדילים את הסיכוי להריון. רק אם טיפולים אלו אינם מצליחים, יומלץ לבני הזוג לעבור לטיפולי הפריה חוץ גופית.
פריון בלתי מוסבר.
האם הפלות (טבעיות ומלאכותיות) עלולות לגרום לאי פריון?
חשוב מאוד לדעת שרוב ההפלות אינן גורמות לבעיות בפוריות, אך עם זאת, במקרה של בעיות פוריות לאחר הפלה מומלץ להיבדק בהקדם אצל מומחה פוריות לשלילת בעיה כלשהיא.
האם הפלות (טבעיות ומלאכותיות) עלולות לגרום לאי פריון?
חשוב מאוד לדעת שרוב ההפלות אינן גורמות לבעיות בפוריות, אך עם זאת, במקרה של בעיות פוריות לאחר הפלה מומלץ להיבדק בהקדם אצל מומחה פוריות לשלילת בעיה כלשהיא.
מדוע הפלה עשויה להוות גורם סיכון?
הפלות, בדומה לכל התערבות כירורגית אחרת ברחם האשה, עלולות לגרום לסיבוכים זיהומיים או מכאניים, העשויים להוביל להידבקויות בחצוצרות או הידבקויות תוך רחמיות שיקשו על התפתחות הריון בעתיד.
מתי כדאי לפנות לרופא פריון לאחר הפלה?
בכל מקרה של הפלה, חשוב להגיע לבדיקה גניקולוגית מיד לאחריה ולוודא שלא נגרם נזק ושאין סיבוכים שעלולים לפגוע בבריאות האישה ובפריון שלה. במקרים שבהם האישה סובלת מהפלות טבעיות חוזרות, מומלץ לפנות לייעוץ אצל רופא פריון מומחה כבר לאחר שתי הפלות, ולא להמתין מעבר לכך.
ליצירת קשר עם פרופסור שי אליצור מומחה לטיפולי פוריות
לחצי כאן או התקשרי 053-3310987